Týden očima Petra Schwarze: Modlitba na prázdném náměstí

29. březen 2020

Snad žádný obrázek z tohoto týdne názorněji nezobrazoval situaci, ve které se nyní ocitla velká část planety.

Řeč je samozřejmě o pátečním záběru papeže Františka modlícího se a žehnajícího městu a světu na zcela prázdném náměstí před vatikánskou bazilikou sv. Petra, které normálně pojme až 400 tisíc věřících. František vyzval svět, aby nynější krizi vnímal jako zkoušku solidarity a upomínku základních hodnot.

Už pár dní předtím vybídl papež všechny křesťany bez rozdílu vyznání, aby se spojili ve středeční pravé poledne ke společné modlitbě Otče náš. Česká Ekumenická rada církví v rámci této iniciativy vyzvala křesťany u nás, aby touto modlitbou Páně vyjádřili dnes tak potřebnou jednotu a vzájemnost. Ano, kdy jindy než nyní je více potřeba opravdu si uvědomit naše společné křesťanské kořeny s jejich neodmyslitelným požadavkem solidarity.

Nouzový stav v Česku

Čtěte také

Prázdná jsou i česká náměstí a ulice – vláda prodloužila nouzový stav a na veřejnosti se smí nově společně vyskytovat už jen nejvýše dva lidé, samozřejmě s nasazenými rouškami. Dodržování přísných opatření je nutností. Nakažených a bohužel i mrtvých stále přibývá a ještě potrvá, než se tento trend podaří zastavit.

Podle guvernéra České národní banky Rusnoka jsou nejrealističtějšími předpověďmi vývoje ekonomiky ty nejpesimističtější – čeká nás každopádně těžká doba. Vláda přijímá postupně různá opatření na pomoc firmám i živnostníkům. Ústy ministryně financí Schillerové ale odmítá, že by společnosti, kterým vládní opatření činnost mnohdy i úplně umrtvila, měly nárok na odškodné. Co to vyvolá, radši nedohlížet. Hezké to určitě nebude.

Reakce Evropské unie

Čtěte také

Evropský parlament schválil téměř jednomyslně vznik nouzového fondu, který má pomoct členským zemím v boji proti koronaviru i se zmírněním ekonomických důsledků pandemie. Do fondu se přesunuly nevyužité peníze ze strukturálních fondů. Česko z něj dostane bratru 30 miliard korun – jediným europoslancem, který hlasoval proti, byl Ivan David z Okamurovy SPD, v době opoziční smlouvy ministr zdravotnictví Zemanovy vlády.

Premiér Andrej Babiš, který na počátku týdne sklidil chválu i od opozice za státnický projev k národu, ve kterém nikoho nenapadal, naopak i jiným děkoval a pro sebe netypicky dokázal poprosit za odpuštění spousty dílčích chyb a problémů, už opět najel na svou obvyklou notu a pustil se do konfrontace. Jsou to prý peníze dávno naše a Evropská unie nedává ani korunu navíc, než na co jsme měli nárok už před pandemií.

Poněkud pozapomněl, že o část těch peněz jsme mohli při naší proslulé schopnosti čerpat fondy přijít, že v tomto případě nebude potřeba projekty spolufinancovat z národních zdrojů a že ty peníze může použít vláda hned – to je velice důležitý rozdíl, když kabinet neví, jak udržet postižené firmy při životě, aby stát nezkrachoval.     

Roušky z nanovláken

Celkem dlouho musel stát spoléhat na to, že ve spoustě domácností budou šít na koleně roušky i pro ty, kdo je k práci nezbytně potřebují. V tomto ohledu se už začala částečně snižovat i naše závislost na vyprošených nákupech z Číny. Velice účinné respirátory dokázalo rychle vyvinout a začít vyrábět ČVUT, ochranné prostředky přicházejí i odjinud.

Například brněnský Respilon bude dodávat ministerstvu zdravotnictví týdně sto tisíc respirátorů, které nejen zachytí, ale i zničí 99,9 % virů, a které lze používat i několik dnů. Respilon podle svých webových stránek využívá membránu z nanovlákna vyvinutou evropskými vědci a vyráběnou stejnojmennou firmou v Británii. Některé projekty mu spolufinancují evropské fondy, například ochranu patentů, pro zmíněné respirátory využívá i patent izraelských partnerů a vyrábí je v Turecku. S ministerstvem se nyní bude snažit najít cestu, jak výrobu přesunout k nám. Už několik let nechává z vlastního dodaného materiálu šít v Číně roušky, které také poskytují proti virům téměř stoprocentní ochranu. Jenže několik posledních měsíců Respilonu čínské úřady vyrobený třičtvrtěmilion roušek zadržovaly. Těchto ústenek firma nyní zdarma poskytne celkem padesát tisíc ministerstvu pro lékaře a neziskovkám pečujícím o těžké pacienty. Hezký příklad.

Petr Schwarz

Ať opatření proti šíření pandemie zabírají a modlitby jsou vyslyšeny, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Související