Týden očima Petra Schwarze: Ministerská péče a pravda o vepřích

10. srpen 2019

Bývalý ministr kultury Staněk, kterého prezident Zeman dva měsíce ústava-neústava držel ve funkci a nakonec ho odvolal ke konci července, ještě poslední den svého vládního působení úřadoval. A pořádně.

Jak zjistil server Neovlivní.cz, navzdory památkářům a ani ne měsíc starému rozhodnutí vlastního ministerstva Staněk zrušil památkovou ochranu Hadích lázní v Teplicích, které by jejich majitel, takovou zvláštní náhodou jeden z nejštědřejších sponzorů Zemanovy prezidentské kampaně, rád přestavěl tak, že je napřed zbourá.

Čtěte také

Celé je to o to půvabnější, že právě péči o památky Staněk zdůrazňoval jako jeden z klíčových bodů svého vládního působení. Můžeme být jen rádi, že už se o ně starat nebude. A mimochodem, jak zjistil pro změnu server Aktuálně.cz, vláda vyhověla požadavku Kanceláře prezidenta a na poslední chvíli a potichu rozhodla, že prezident nebude patřit mezi osoby, které budou muset hlásit schůzky s lobbisty.

V původním návrhu zákona o lobbování prezident figuroval, ministryně spravedlnosti Benešová po příslušném jednání kabinetu pouze oznámila, že návrh „prošel drobnými změnami“.  Jenže činnost prezidenta nemá drobné dopady…    

Cena vepřového

Předseda KSČM Vojtěch Filip přispěl opět do pokladnice alternativních pravd. Za zvyšující se ceny vepřového podle něj může to, že Sobotkova vláda vykoupila vepřín v Letech na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, kde má stát důstojný památník romského holocaustu.

Pravda, ceny vepřového vzrostly v celém světě, a to kvůli tomu, že v komunistické Číně neuměli zvládnout prasečí mor a nyní nakupují vepřové ve velkém, takže holt ceny jdou nahoru. Tak schválně, s jakým objevem přispěchají komunisté příště. 

Mrtví v USA

Čtěte také

Dva střelci na dvou různých místech Spojených států zavraždili téměř tři desítky lidí a desítky dalších zranili. Střelce z El Pasa na mexických hranicích obvinili z terorismu, na internet před střelbou dal svůj rasistický manifest, kde hovoří o nutnosti reagovat na „hispánskou invazi do Texasu“, což není zrovna nepodobné i výrokům prezidenta Trumpa.

Střelec z Daytonu v Ohiu, kterého policie zastřelila, pro změnu sympatizoval s opačnou stranou politického spektra. Jeho motivy zatím policie vyšetřuje, spíše než o politiku ale v jeho případě zřejmě šlo o to, že už na střední škole vytvářel seznam lidí, které chce zabít. Kromě mnoha mrtvých oba spojuje skutečnost, že oba útočili legálně zakoupenými automatickými zbraněmi.  

Neklid v Rusku

Rusové podle průzkumu agentury Levada stále nostalgicky vzpomínají na sovětský režim, který nejčastěji hodnotí jako blízký lidu, silný, pevný a spravedlivý, zatímco ten stávající je podle nejvíce z nich zkorumpovaný, vzdálený lidem a krátkozraký. Přitom v některých věcech se zas tak moc nezměnilo.

Čtěte také

Například moskevská prokuratura požaduje odebrat roční dítě rodičům, kteří s ním na konci července přišli na nepovolenou demonstraci svolanou kvůli vyloučení části opozičních kandidátů z komunálních voleb v Moskvě, při které bylo na 1800 lidí zatčeno.

V Archangelsku a Severodvinsku na severu Ruska vykoupili lidé v lékárnách přípravky s jódem poté, co v oblasti stoupla krátce radioaktivita po nepovedeném testu raketového motoru na vojenské střelnici. Ten skončil výbuchem, smrtí dvou lidí a zraněním několika dalších, z nichž někteří údajně mají těžkou nemoc z ozáření. Úřady okolnosti tají, což ke klidu nepřidává. 

Potrestaná arogance

Téměř dva miliony muslimů přijely do saúdskoarabské Mekky na každoroční pouť, která je jedním z pilířů islámu. Pro srovnání, do Prahy letos má dorazit na devět milionů turistů, ale tenhle nápor je aspoň rozložený na celý rok.

Petr Schwarz

Pokutu v přepočtu víc než milion korun dostal od úřadů za zločin proti přírodě muž, který u španělské Almerie shodil ze srázu do hluboké rokle starou ledničku, aby ukázal, jaký je borec, nechal se při tom natočit a se svým kolegou žertoval, jak pěkně recyklují. Pak se pořádně zapotil, když s kolegou museli ledničku z rokle vynést zase nahoru, aby ji mohli odvézt, kam patří, z čehož vzniklo video rozhodně vtipnější.

Ať arogantní hlupáci dostanou, co si zaslouží, a ostatní na jejich hloupost nedoplácejí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.