Týden očima Petra Schwarze: Lovci a jejich kořist

18. září 2021

Volby se rychle přibližují, budou už za tři týdny, napětí vrcholí a v tomto období už od politiků těžko můžeme čekat, že se budou chovat jinak než lovci snažící se na poslední chvíli za každou cenu skolit co nejvíce kořisti, hlasů nás voličů.

Poslanecká sněmovna finišuje s dodělávkami toho, co jí ještě zbylo k projednání, ale zákonodárci se mezitím stačili i bezvýsledně pohádat o uznávání protilátek na koronavirus ke stejným výhodám, jaké mají očkovaní nebo ti, co covid prodělali.

Čtěte také

Za téma si to zřejmě z nedostatku lepších nápadů vzala opozice, ale uznávání protilátek proti názoru ministerstva zdravotnictví podpořil i premiér Babiš, volby jsou volby. Ono totiž takové uznávání protilátek má pořádný háček, či spíše hák – odborníci nemají jasno, jaká hladina protilátek by měla stačit, a proto z celé Evropy uznávají protilátky jen v Rakousku, ale ani tam s tím nemají nejlepší zkušenosti, každá laboratoř to totiž posuzuje jinak.

U nás sice Nejvyšší správní soud označil neuznávání protilátek za diskriminační, z rozsudku ale vyplývá, že mu ani nic jiného nezbylo, protože se ministerstvo zdravotnictví zmatenou obhajobou svého postupu dokázalo úspěšně porazit samo. To zase nepřekvapí poté, co soudy ministerstvu zrušily desítky protikoronavirových opatření kvůli nedostatečnému odůvodnění. Ministr zdravotnictví Vojtěch tento týden po interním auditu potrestal úředníky zodpovědné za tuto blamáž, finančně, o práci nepřišel nikdo, také proč, když chudáci úředníci museli vycházet z požadavků svých politických páníčků.

Ať si nikdo nepohrává s námi

Sněmovna ale některé věci i dotáhla, schválila například, že řidiči budou muset předjíždět cyklisty ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru, že za nezaplacené dřívější pokuty budou moct strážci zákona odebrat při kontrole autu espézetku či mu nasadit botičku nebo že už nebudou od DPH osvobozeny zásilky z e-shopů mimo Evropskou unii s cenou pod 22 eur – to podle obchodníků bude znamenat, že v některých případech bude daň dražší než samotné zboží, státní kasa potřebuje každou korunu.

Čtěte také

Také sněmovna odvolala z Rady České televize adeptku poslaneckého mandátu Lipovskou a už hrozba, že se tak stane, vedla jistého zákonodárce se zálibou v devastaci sněmovního vybavení k tomu, že poničil předsednický pultík a opět ho musela vyvést ochranka. Každý shání hlasy, jak umí.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad vlády přichystaly na předvolební dobu vydání brožury o onkologické prevenci, kterou otevírá celostránková fotka ministra Vojtěcha s jeho prohlášením, uzavírá celostránková fotka premiéra Babiše s jeho prohlášením a jejíž náklady ve výši 15 milionů zaplatila VZP, tedy peníze jejích pojištěnců. Po kritice, že opravdu není fér dělat politickou kampaň za veřejné peníze, oznámil premiér, že tedy do schránek bude brožura lidem chodit až po volbách, vzápětí ji vláda i ministerstvo daly na své weby ke stažení. Jsme prostě v Česku.

Čtěte také

Prezident Zeman i bývalý prezident Klaus tento týden ulehli v Ústřední vojenské nemocnici. Zatímco Klausův institut oznámil, že bývalý prezident má potíže s tlakem, Hrad držel o stavu současné hlavy státu dva dny bobříka mlčení. Twitter „Prezident mluvčí“ hradního úředníka Ovčáčka zásoboval veřejnost pouze jakýmsi religiózním třeštěním včetně citace z žalmu „Hospodine, jak mnoho je těch, kteří mne souží“, který podle tradice napsal král David na útěku před nepřítelem. Není ale známo ani to, že by Ovčáček musel někam utíkat, ani to, proč nemohl národu sdělit, že je prezident opět dehydrovaný a vyčerpaný. 

Papež František strávil čtyři dny na Slovensku, po cestě se na pár hodin zastavil v Orbánově Maďarsku, kde navštívil židovskou obec a varoval před antisemitismem. V Rusku volí dolní komoru parlamentu už nyní, známo není jen to, kolik hlasů volební komise spočítá dopředu vítězné vládní straně Jednotné Rusko. Americký prezident Biden zapomněl jméno a příjmení australského premiéra, se kterým krátce předtím uzavřel důležitý strategický pakt, a nazval ho „kámošem od protinožců“.

Petr Schwarz

Na Faerských ostrovech při tradičním lovu delfínů zahnali na mělčinu a zabili na 1400 těchto kytovců, většina jejich masa skončí v odpadu, protože takové množství nemohou Faeřané sníst – některé tradice zachovávané proto, že jsou to tradice, jsou mírně řečeno pitomé. Medvědice s medvídětem ulovily v Indii míč, který se fotbalistům zatoulal z hřiště, pohrály si s ním a pak si ho odnesly do pralesa. Ať si nezapomínáme hrát v jakémkoli věku, ale ať si nikdo nepohrává s námi, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio