Týden očima Petra Schwarze: Euforie, pošetilost mocných, bobr a zásadní omyl

1. červen 2024

Česko se na chvíli zastavilo a pak propuklo v euforii – hokejová reprezentace po 14 letech vyhrála mistrovství světa, navíc na domácích stadionech. Přenos finálového zápasu sledovalo podle České televize tři a tři čtvrtě milionu diváků na svých obrazovkách a webu, další v hospodách, sportbarech či při projekcích na náměstích – celkem to mohla být až skoro polovina obyvatel země.

Po skončení finálového zápasu propukly po celé zemi bouřlivé oslavy, úspěšné hokejisty přijal i prezident republiky. Koneckonců úspěchy v této v Kanadě vymyšlené hře dlouhodobě vyvolávají u nás největší vlny vlasteneckého nadšení, ostatně není toho mnoho, v čem jsou zástupci Česka opakovaně nejlepší na planetě.

Čtěte také

Ale zpět do dnů všednějších. Začala sklizeň nových brambor, a přestože by na rozdíl od ovoce měla být letos slušná, podle bramborářů ceny příliš neklesnou – evropské sklady brambor starých jsou totiž už prázdné a ani úroda v dalších zemích na starém kontinentu pravděpodobně moc dobrá nebude.

A na světových burzách láme rekordy cena mraženého pomerančového džusu, je už čtyři čtyřikrát vyšší než před necelými třemi lety a hlavní pěstitelské země hlásí, že kvůli počasí a chorobám bude i letošní sklizeň chudičká.

Ať dokážeme poznat, co má pro nás hodnotu

Praha se na dva dny stala hlavním městem diplomacie NATO, sjeli se sem na neformální summit ministři zahraničí členských států aliance.

Čtěte také

Ale zatímco generální tajemník NATO Stoltenberg v Praze vyzýval k přijetí dlouhodobé společné záruky Ukrajině, že jí aliance bude posílat každoročně pomoc ve výši alespoň 40 miliard eur, protože by tento závazek zvýšil pravděpodobnost rychlého konce války, a šéf americké diplomacie Blinken vysvětloval, že by tento závazek odradil od agrese nejen Rusko, ale i další potenciální útočníky, které by ruské vítězství mohlo povzbudit k vlastní agresi, ve stejnou dobu předseda vlády jednoho z členských států NATO, maďarský premiér Orbán, v rozhlasu tvrdil svým spoluobčanům, že prý aliance místo toho, aby Maďarsko ochraňovala, zatahuje ho do války.

Čtěte také

Orbánem a dalšími vnucovaná představa, že agresora nejlépe zastaví to, že se mu umožní dosáhnout svého, posílit se o zdroje dobytého území i nově porobené lidi, a on se pak sám zastaví u hranic toho, kdo mu to umožnil a dal mu najevo, že nechce ani bojovat a dokonce ho ani dráždit…. To je představa nejen hloupá, ale i historií našeho kontinentu mnohokrát vyvrácená.

Mimochodem, ruské ministerstvo obrany začalo vydávat časopis, který má pomoci s „politickým vzděláváním“ vojáků, jmenuje se výmluvně Politruk. Pamětníci bolševismu už vědí.

Bývalého amerického prezidenta a kandidáta republikánů v blížících se prezidentských volbách Trumpa shledala dvanáctičlenná porota newyorského soudu jednomyslně vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v kauze plateb pornoherečce Stormy Daniels za mlčenlivost o jejich údajném poměru. Trump se hodlá odvolat, ale skutečný rozsudek podle něho přinesou až právě volby.

Čtěte také

Bývalý český prezident Zeman prohrál soud, ve kterém žádal omluvu a milion k tomu po psychiatričce a bývalé ministryni pro lidská práva Stehlíkové za to, že v době Zemanovy hospitalizace a mlžení jeho okolí, co hlavě státu vlastně je, vyhodnotila z pozice odborníka tento stav sama jako metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze, trvalé poškození mozku a skokové zdementnění.

Soud uznal, že měla dost zdrojů a prokázala pravdivost svých soudů. Na dánský ostrov Falster doplaval po zřejmě čtyřicetikilometrové cestě přes moře bobr, prý byl první po nejméně dvou a půl tisíciletí.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ve slavné madridské galerii Prado byl vystaven obraz Krista od slavného Caravaggia, který byl před třemi lety nepoznaný málem prodán v aukci za pár tisíc korun, zatímco jeho současný majitel za něj pak dal v přepočtu téměř miliardu. Především je to ale úžasné dílo.

Carravaggiův nepoznaný obraz tedy dopadl dobře, hůře na to ale byl 26letý ženitbychtivý Indonésan, který až dvanáct dní po svatbě poznal, že jeho vyvolenou není žena, ale převlečený muž toužící po jeho majetku. Ať dokážeme lépe poznat, co má pro nás jakou hodnotu, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio