Luboš Palata: Úžasné české hokejové zlato se utápí v pivním nálevu

28. květen 2024

Na úvod jedna pro Čechy šokující informace. Pivo není potravina. Pivo je alkohol, tedy návyková, zdraví devastující látka, jejíž konzumace už dokázala zničit život statisícům Čechů a českých rodin. Množství vypitého piva, kterým se tady v Česku téměř hodnotí úroveň blahobytu, je tedy ukazatelem množství spotřebovaného alkoholu.

Tedy návykové drogy, která ničí mozkové buňky i mnohé další orgány a je schopná zcela zdevastovat život člověka a zabít ho.

Čtěte také

V roce 2018, tedy v době vlády premiéra Andreje Babiše, vydal kabinet zprávu, že jeden a půl milionu Čechů, tedy kolem 20 procent dospělé populace, má nakročeno k závislosti na alkoholu. A pět až osm procent populace je závislými alkoholiky s devastujícími účinky na život a zdraví. Už tehdy umíralo v důsledku alkoholismu 6500 Čechů ročně. Za covidu se situace ještě zhoršila. A podobný stav konstatuje i poslední zpráva z roku 2023.

Máme za sebou jednu z nejradostnějších akcí posledních desetiletí a tou je po všech stránkách úspěšné mistrovství světa v hokeji. Úspěšné počtem návštěvníků, miliardami, které na něm česká ekonomika vydělala a pak, a to především, fantastickým výkonem českého hokejového týmu a jeho zlatou medailí mistrů světa. První po 14 letech.

Civilizační mordor

Já však stále mám před očima svůj vlastní zážitek spojený s mistrovstvím, a to cestu příměstským vlakem s dvěma partami opilých hokejových fanoušků vracejících se z úspěšného českého semifinále. Ti se v příměstském vlaku do krve servali v našlapaném vagoně plném lidí, včetně vyděšených malých dětí.

Čtěte také

A také mám před očima neustálou přítomnost piva v hale, u hal, ve fanzónách. Plzeňský pivovar je hlavním partnerem českých hokejistů a reklamy na pivo v mnoha podobách byly na tomto mistrovství ještě viditelnější než boží dvojka králíků Boba a Bobka.

Česko z mistrovství světa vyšlo ve vzpomínkách zahraničních fanoušků opět jako země všudypřítomného piva a k tomu brutálně osmažených začernalých klobás s chlebem a hořčicí, jídla, které utkáním dominovalo. Stejně jako pupkatí pivní čeští pánové ve středních letech. Ne, tahle kombinace z nás nedělá vyspělou zemi. Ale civilizační mordor.

Luboš Palata

Stejně jako mnozí další mého věku pamatuji doby, kdy byly třeba vozy Formule 1 zcela polepeny reklamami tabákových koncernů. Neochotně a opožděně jsme nakonec i my Češi přistoupili na to, že kouření zkracuje život a je třeba ho ve vlastním zájmu omezovat. Včetně reklam.

U alkoholu, u piva zvlášť, jsme k tomu ještě nedospěli. Ale i tak doufám, že příští mistrovství světa v hokeji, které asi do deseti let znovu v Praze bude a které doufám znovu vyhrajeme, už nebude pivní. A když s pivem, tak nealkoholickým. To mimochodem umíme udělat také nejlepší na světě.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio