Týden očima Petra Schwarze: Cesta ovcí ke srázu

5. červenec 2019

Sociální demokracie je zase blíže odchodu z vlády. Na napjatě očekávané schůzce prezidenta Zemana s premiérem Babišem a vicepremiérem Hamáčkem se totiž vůbec nic nevyřešilo.

Prezident ani nadále nehodlá odvolat ministra kultury Staňka a ohání se tím, že mu ústava k tomu nedává výslovný termín, přestože už například i předseda Ústavního soudu Rychetský jasně upozornil, že v tom případě hlava státu v souladu s ústavním pořádkem nejedná.

Petr Hartman: Zeman za asistence Babiše vytlačuje ČSSD z vlády

Předseda ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

„Někdo říká, že jsem slabý premiér. To je nesmysl, jen nepotřebuji další konflikt“, prohlásil v médiích Andrej Babiš.

Premiér Babiš může podat kompetenční žalobu, ale udělat to nehodlá, protože to podle jeho slov neudělal ještě žádný premiér. Což je zvláštní zdůvodnění od předsedy vlády, který se tváří, že má vládu pevně v rukou – ale zjevně nemá, když dovolí, aby ne on, ale prezident určoval, jaký ministr má být kdy odvolán.

Tady už totiž dávno nejde o nějakého ministra kultury, ale o to, kdo rozhoduje, jak dlouho a zda vůbec nějaký ministr zůstane nebo nezůstane na svém místě, a premiér v tom evidentně tahá za kratší konec, když se neodváží prezidenta jakkoli popudit a radši opakuje jeho stanovisko a hovoří o jakémsi vyjednávání. Které nota bene se stále snaží přehrát spíše na předsedu ČSSD Hamáčka, ačkoli ví, že ten na prezidenta nemá už vůbec žádnou páku.

Tak premiér Babiš aspoň předváděl svou sílu na summitu šéfů vlád a států EU, kde se rozhodovalo o obsazení vedoucích pozic v orgánech unie. Spolu s dalšími státy Visegrádské čtyřky a Itálií se ostře vymezili proti nominaci Nizozemce Timmermanse do čela Evropské komise, protože prý je moc proimigrační.

Ať dokážeme být ve špičce

Místo něj tedy povede Evropskou komisi německá ministryně obrany von der Leyenová, která seděla hned v několika vládách Angely Merkelové. Doposud byl v čele Evropské rady Polák Tusk, na takový post může nyní střední Evropa zapomenout. Vskutku vítězství.

Robert Schuster: Navržená šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová musí přesvědčit hlavně své krajany

Manfred Weber a Ursula von der Leyenová

Je to přesně 61 let, které od sebe dělí jména dvou německých politiků, Waltera Hallsteina a Ursulu von der Leyenovou.

V bavorských Alpách zahynulo 180 ovcí při pádu ze stometrového srázu, podle lesníka Reindla si zřejmě vybraly špatnou cestu. Italská sopka Stromboli začala po silné explozi chrlit lávu, oheň a kusy horniny, mnozí lidé začali v panice skákat do moře.

Při požáru na ruském vojenském plavidle určeném pro potápění do velkých hloubek zahynulo 14 lidí. Kreml připustil, že šlo o ponorku s jaderným pohonem, další informace včetně toho, k čemu je určena, ale označil za státní tajemství. Některá ruská média uvedla, že se jednalo o supertajnou ponorku Lošarik navrženou pro přeřezávání podmořských optických kabelů, které umožňují propojení světa internetem.

V 72 letech zemřel Vladimír Kučera, novinář, moderátor, spisovatel, jedna z velkých osobností, které budou vždy chybět. Česko sužovala vedra, ale na Šumavě a v Krušných i Jizerských horách ve středu ráno mrzlo.

Spisovatel, novinář a moderátor pořadu Historie.cs Vladimír Kučera

Horkem také prý trpí v pákistánském vězení odsouzená česká pašeračka drog, která si tam odpykává více než osmiletý trest za pokus odletět ze země s devíti kily heroinu. Chovají se tam k ní prý slušně, je v dobré kondici, chybí jí jen více knih a možnost telefonovat domů do Česka, pákistánské úřady poukazují na to, že jsou tyto telefony poněkud dražší, než když domů volají místní vězni.

Povzbudivé zprávy přivezli z Pákistánu poslanci Pawlas z KSČM a Ratiborský z hnutí ANO, kteří tam jeli vylepšovat meziparlamentní vztahy s touto zemí, ale na setkání s takovou celebritou si několik set kilometrů zajeli. Zákonodárce Pawlas ve svém vyjádření vyjádřil lítost, že média pašeračku drog prezentují „jednostranně a negativně“.

Bohužel neupřesnil, jaká pozitiva on osobně nachází na pašování devíti kil heroinu a pokusech pašeračky vyhnout se trestu tvrzením, že jí drogy někdo podstrčil, takže si zřejmě nevšimla, že kufr, který nese zvážit před letem, je jaksi o devět kilo těžší. Hodnotový žebříček komunistického poslance je vskutku pozoruhodný.

Petr Schwarz

Mimochodem, podle tento týden zveřejněných údajů Eurostatu patří v utrácení za prostituci, drogy, alkohol a tabák Češi mezi nejrozmařilejší národy Evropy, před námi jsou pouze Lucemburčané a Maďaři. České domácnosti nedávají na tyto účely průměrně více než osm procent svých příjmů a to je ještě pivo u nás velmi levné. Ať dokážeme být ve špičce radši v jiných věcech, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.