Týden očima Petra Schwarze: Advent a smutek

23. prosinec 2023

Dnešek měl být věnován radostným přípravám na Vánoce, svátek zrození života, ale není, nemůže být. V poledne se rozezní zvony kostelů a budeme držet minutu ticha za oběti masového vraha, čtyřiadvacetiletého studenta, který střílel svými legálně drženými zbraněmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Než se sám zastřelil, způsobil smrt čtrnácti lidí, jeden z nich zahynul po pádu z budovy při pokusu střelci uniknout. Další desítky lidí utrpěly zranění, i velmi vážná.

Čtěte také

Už předtím bezcitný střelec zavraždil svého otce a podle policie zřejmě i minulý pátek mladého muže a dvouměsíční nemluvně v kočárku, zastřelené v Klánovickém lese. Na sociální síti Telegram se střelec vyznal z nenávisti k celému světu a touhy způsobit co největší bolest.

Tomu, že se mu nepodařilo způsobit ještě mnohem větší, zabránil jen policejní zásah. Ale probudil i lidskou solidaritu, na pomoc pozůstalým se jen do včerejšího podvečera vybralo téměř 20 milionů korun. Jenže ty samozřejmě nemohou být ani tou nejmenší náplastí na lítost nad zmařenými životy lidí.

Ať nenávist a nespravedlnost nevítězí

Těžko se tváří v tvář této hrůze hovoří i o dalších událostech týdne, ale tedy: Evropská unie má po dlouholetých dohadech konečně nová pravidla pro migraci a poskytování azylu, shodli se na nich představitelé evropských zemí a europoslanci.

Čtěte také

Mají přinést účinnější kontroly migrantů, rychlejší vracení těch, kteří se žádostí o azyl neuspějí tam, odkud přišli, a přináší i povinnou solidaritu zemí migrací postižených relativně méně těm přetíženým, buď převzetím části migrantů, nebo finančně či materiálně. A nutno podotknout, že Česko svou pomocí uprchlíkům z Ukrajiny patří k těm zemím migrací dosti zasaženým.

Česká vláda schválila nový trestní zákoník s dlouho diskutovanou změnou definice znásilnění – podle ní už neplatí, že znásilnění musí být vynuceno silou, ale platí, že prostě odmítnutí znamená odmítnutí, a tečka. A někdejší disidenti, kteří mají v důsledku komunistických represí a zákazů nedůstojné důchody, by od nového roku měli mít automaticky nárok na průměrný důchod i bez podmínky dostatečně dlouhé doby odvodů.

Čtěte také

Hnutí ANO opět posílilo v předvolebních preferencích a Andrej Babiš vyrazil po českých městech s heslem „Máte právo vědět, co vláda tají! Máte právo slyšet, o čem média mlčí!“, což se prý lze dozvědět právě u něj. Jak už víme z klasického českého filmu, u nás se stejně všechno rozkecá, ale heslo „Milovníci konspirací, pojďte mne volit!“ by neznělo tak dobře. A předseda SPD Tomio Okamura se znovu obrací na Ústavní soud kvůli tomu, že ho před jedenácti lety týdeník Reflex nazval Pitomiem.  

Už i Slovensko má svůj konsolidační balíček, je přece jen menší, tak za 37 miliard, schválila ho nová Ficova vláda. V té se už ale objevují trhlinky, koaliční Slovenská národní strana nechce současného předsedu parlamentu Pelleriniho z další koaliční strany Hlas za budoucího prezidenta, což pravda, může souviset s tím, že Pellegrini při své kandidatuře na post hlavy státu nechce podporu Slovenské národní strany.

Čtěte také

Zajímavější je, že podle průzkumu veřejného mínění byla už před schválením onoho konsolidačního balíčku nespokojena s kroky Ficovy vlády téměř polovina Slováků, spokojeno 40 procent. Papež František schválil dokument, podle kterého budou smět katoličtí kněží žehnat homosexuálním párům, obřad se ale nesmí podobat sňatku.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Po deseti měsících byl z ruské vazby propuštěn hydrolog Alexandr Cvetkov, který byl obviněn ze čtyř dvě desetiletí starých vražd na základě toho, že podle umělé inteligence vidí jeho obličej z 55 procent podobný nákresu vizáže pachatele, který vytvořili ruští vyšetřovatelé podle svědeckých výpovědí. Přestože proti Cvetkovově vině hovoří přesvědčivé důkazy, obvinění stažena nebyla. Co možná klidné vánoční svátky, a ať nenávist a nespravedlnost nevítězí, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.