Tučňáci na Měsíci

1. listopad 2005

Budoucí kolonisté Měsíce zřejmě nebudou zprvu lidé, ale prapodivní poskakující tučňáci. Tak to vidí alespoň předběžně NASA. Kompaktní roboty se schopností pohybovat se v neuvěřitelných kilometrových poskocích by měly za úkol prozkoumat měsíční povrch a hledat vhodná místa pro základny, zdroje minerálů a zmapovat okolní terén.

Inženýři z americké firmy Raytheon pracující na zakázkách pro americké ministerstvo obrany vyvinuli robota, kterému dali přezdívku Měsíční tučňák. Mohl by být v budoucnu rychlým cestovatelem po měsíčním povrchu. Díky kompaktním raketovým motorům by mohl poskakovat po povrchu Měsíce obrovskými skoky a urychlit tak průzkum. Jeho cílem by bylo hledání vhodných míst pro přistání, hledání zdrojů minerálů pro případnou těžbu a další vědecké testy na povrchu.

Cesta za rychlou měsíční vědou
"Jakmile se nám jej podaří na měsíční povrch dostat, mohl by se stát efektivním dopravním prostředkem pro vědecké výzkumy," říká inženýr firmy Raytheon Karleen Seybold, vedoucí projektu měsíčních tučňáků. Roboty však ve skutečnosti nenesou žádnou podobu antarktických tučňáků, ale vypadají jako jednoduché, čtyřnohé lunární moduly. Název po tučňácích mají díky přikrčenému neohrabanému vzhledu. Měsíční tučňák je veliký pouze necelý metr a váží 104 kg.
Design si vedoucí projektu vypůjčili od kolegů ze stejné firmy, kteří vyvinuli známý a kontroverzní raketový obranný systém USA. Naváděcí systém je na druhou stranu propůjčen z raket Tomahawk. Pokud Raytheon dostane finální svolení k dokončení projektu, mohl by být tučňák připraven k použití již v roce 2009.

Logo

Vyřeší problémy
"Skákající tučňák je zajímavý koncept," říká Max Meerman, expert britské firmy Surrey Sattelites. "Jeden kilometr dlouhé skoky znamenají, že máme konečně roboty, pro něž není okraj kráteru problém jako u marsovských vozítek." Měsíční tučňák byl poprvé veřejně představen s jedním opravdovým živým tučňákem 1. září na Vesmírné konferenci 2005 pořádané Americkým institutem aeronautiky a astronautiky. Celý projekt je i včetně představení prototypu v začátcích. Řeší se problémy s odolností, protože v případě špatného "doskoku" je nutné zajistit bezpečnost pro přístroje. Další problém se skrývá v navigačním systému. Prototyp má jako kopii z Tomahawku zabudován nepoužitelné GPS, protože to na Měsíci samozřejmě nefunguje. Návrat na Měsíc tak bude jistě zajímavý a netradiční. Svoji roli totiž budou hrát především peníze a možnosti americké vlády. Návrat na Měsíc však bude zlomovým krokem. Na Měsíci leží totiž nejbližší budoucnost kosmického výzkumu a letu lidí do vesmíru. Teprve trvalé osídlení Měsíce nám umožní postoupit v cestě do vesmíru o jeden schůdek nahoru. Vše ostatní bude do té doby jen náhražka.

Více na Světvědy.cz.

autor: Martin Petrásek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.