Tučňáci císařští potřebují mořský led

22. listopad 2012
Monitor

O životně důležitých ledových krách se nejčastěji mluví v souvislosti s arktickými ledními medvědy. Mořský led je ale podle nové studie neméně důležitý pro živočichy, kteří žijí na úplně opačné straně světa.

Jsou jimi tučňáci císařští (Aptenodytes forsteri), kteří obývají Antarktidu mezi 66° a 77° jižní šířky. Japonští vědci připevnili k tělu deseti tučňáků zařízení, které jim poskytlo údaje o tom, jak se ptáci během hnízdní sezóny chovají ve vodě i na ledu. Ze získaných dat vyplývá, že tučňáci císařští tráví potápěním za kořistí více času než jiné druhy. Během loveckých výprav na moře stráví na ledových krách jen asi 30 % svého času.

Po ledu necestují na dlouhé vzdálenosti ani se zde nevěnují žádným jiným aktivitám. Mořský led jim slouží jen ke krátkému odpočinku mezi jednotlivými dlouhými ponory. Ten je podle všeho mimořádně důležitý. Vědci se domnívají, že tučňákům umožňuje v bezpečí nabrat síly, které potřebují i k tomu, aby se mohli vyhýbat predátorům. Tím hlavním je tuleň leopardí (Hydrurga leptonyx), který se specializoval na lov tučňáků a který spolu s kosatkami stojí na vrcholu antarktického potravního řetězce. Studie tak vysvětluje již dříve zaznamenanou souvislost mezi stavem ledu a potravním chováním tučňáků císařských.

<p><iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/8r3hQ7dDIes" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.