Trumpův obranný rozpočet nemusí stačit na rozvoj armády

1. březen 2017

Americký prezident Donald Trump poprvé vystoupil na společné schůzi obou komor Kongresu. Návrh rozpočtových škrtů, který představil, kritizují i někteří zákonodárci Republikánské strany. Americký veřejnoprávní rozhlas NPR se zaměřil na tu část rozpočtu, která je určená pro armádu. Míní, že v Trumpově návrhu není dost peněz na rozšíření kapacit, které zamýšlí uskutečnit.

V kampani Trump zdůrazňoval, že je nutné zvýšit počet vojáků včetně příslušníků námořní pěchoty. Mluvil o tom, že námořnictvu je třeba dodat nejméně 350 válečných lodí a modernizovat letectvo. 54 miliard dolarů, které chce za tímto účelem přidat do obranné kapitoly letošního rozpočtu, je podle stanice sice značná částka, ale nepostačí na pokrytí rozvoje armády v navrženém rozsahu. Jak autor analýzy dodává, takový rozpočet nejenže nepovede k posílení armády, ale nepostačí ani na pokrytí jejích v současnosti nejnaléhavějších potřeb.

Stanice cituje výrok texaského republikána Maca Thornberryho, předsedy výboru Sněmovny reprezentantů pro obranu. Ten prohlásil, že administrativa bude muset jasně říct, které problémy armády nechce řešit. Thornberry, klíčový zastánce rozvoje armády, dodal, že výdaje na armádu by se neměly stát obětí vládních škrtů.

Rozpočet pro armádu se podobá Obamovu

Podle zmíněného zákonodárce modernizace armády nesmí doplatit na problémy amerického rozpočtu a nesmí být vázána na škrty v jiných výdajích. „Chránit národní bezpečnost za všech okolností, to je náš závazek jak vůči mužům a ženám ve vojenské službě, tak vůči americkému lidu,“ řekl předseda obranného výboru Sněmovny reprezentantů Mac Thornberry.

Jeho kolega, který vede obranný výbor Senátu, arizonský republikán John Mc Cain si v rozhovoru pro rádio NPR postěžoval, že Trumpův návrh znamená pouze tříprocentní nárůst výdajů na obranu ve srovnání s rozpočtem bývalé Obamovy administrativy. McCain dodal, že s takovým rozpočtem bude armáda podfinancovaná, příliš malá a nepřipravená.

Aby Pentagon navrženou sumu skutečně dostal, musí ji schválit Kongres. Ten také rozhodne, zda zachová nebo zruší výdajové stropy z Obamovy éry. Skutečné dopady této změny armáda pocítí až podle toho, kam Kongres pošle dodatečné prostředky. Námořnictvo obvykle dostává ročně 18 miliard dolarů na stavbu lodí. Pokud by se Trumpových 54 miliard teoreticky rozdělilo na tři díly, na peníze pro tři sektory Pentagonu – tedy sektor armády, námořnictva a letectva, pak by námořnictvo včetně námořní pěchoty získalo 18 miliard dolarů. Tento sektor ale požaduje skoro 165 miliard dolarů.

Chvála za Trumpovu uměřenost

Mluvčí konzervativního think tanku Heritage Foundation Kim McIntyreová v rozhovoru pro stanici NPR pochválila prezidenta za rozpočtovou uměřenost. Ani podle McIntyreové ale navržený rozpočet nepostačí k vyřešení problémů armády. Jak McIntyreová dodala, pokud jde o akceschopnost, je armáda v krizi už teď: má nedostatek lodí, letadel i vojenských vozidel.

Zástupci náčelníků armádních složek na tento problém upozornili sněmovní výbor pro obranu začátkem února, dočteme se dál na serveru amerického veřejnoprávního rozhlasu. Například generál Glenn Walters z velení námořní pěchoty prohlásil, že asi 80 procent vzdušných jednotek pěchoty nemá ani minimální počet strojů, které potřebuje k výcviku a nasazení v akci. Stovky strojů, od vrtulníků po stíhačky, nelze podle generála použít kvůli nedostatku náhradních dílů nebo nutným opravám.

Americký vojenský konvoj v ČR, Vyškov kasárna

Jak server americké stanice NPR uvádí, armáda je nucená používat jak moderní, tak starší stroje, některé z nich nasazuje v každodenním provozu. Například americké bombardéry B-52, které dnes v Sýrii útočí a pozice takzvaného Islámského státu, jsou z počátku šedesátých let, podotýká autor článku a dodává:

Prezident Trump v pondělí v Bílém domě řekl guvernérům, že součástí rozpočtu bude historicky nejvyšší nárůst výdajů na obranu. To by mělo podle prezidenta umožnit přebudovat - jak říká - zdevastovanou armádu v době, kdy ji Amerika nejvíc potřebuje. Zdroje z Bílého domu stanici NPR sdělily, že prezident Trump pokryje dodatečné prostředky pro Pentagon škrty v jiných rozpočtových kapitolách a že se sníží výdaje na zahraniční rozvojovou pomoc. Autor analýzy však upozorňuje, že podrobnosti o tom ještě nejsou známy. Přesná čísla se dozvíme až za několik týdnů.

Více jaderných zbraní

Jak server NPR dále uvádí, Trump zatím neupřesnil, jak by se měla armáda rozšířit. Omezil se jen na obecnější vyjádření, že armáda by měla posílit a mít k dispozici více jaderných zbraní. Nelze tedy odhadnout výši nákladů nad rámec stávajícího rozpočtu Pentagonu, mohou ho ale navýšit o několik miliard dolarů.

Předchozí americké vlády vždy spolu s návrhem rozpočtu předkládaly Kongresu plán na obranu v příštích letech. Tak bylo zřejmé, co administrativa plánuje nad rámec stávajícího rozpočtu. Až prezident Trump a ministr obrany James Mattis zveřejní své záměry v této oblasti, budeme moci lépe odhadnout, o jak velký rozvoj armády se chtějí pokusit, píše autor článku na serveru stanice NPR.

Trump už ukázal, že jeho sliby nebývají bez podmínek, míní NPR. Stačil už například vyplísnit výrobce letadel za údajně neúnosnou nákladnost některých projektů. V případě firmy Lockheed Martin se to týká bojových letounů F-35 a u Boeingu výměny prezidentského letounu Air Force One. Experti na otázky obrany ve Washingtonu proto vyčkávají, zda bude prezident v úsporné politice pokračovat anebo naopak umožní rozpočet navýšit, dočteme se na serveru amerického rádia NPR.

autor: mam
Spustit audio