Tři vteřiny, otřásající současným Ruskem -

12. březen 2009

mohli bychom pojmenovat krajně znepokojivý demografický údaj ze 4. března tohoto roku: Podle něj každých 15 vteřin umírá jeden Rus, ale jen každých 18 vteřin se jiný Rus rodí. Ze zmíněné třívteřinové diference pak plyne opravdu katastrofální úbytek ruského obyvatelstva, který se dnes rovná zhruba 0,4 % z celkového počtu ruských občanů, což je v absolutním vyjádření propad o asi tři čtvrtě milionu lidí ročně.

Boom porodnosti byl přitom až do samého konce loňského roku oblíbeným tématem bývalého prezidenta a současného prezidenta Vladimira Putina, který ve zmíněném roce 2006 ve zprávě o stavu země před Federálním shromážděním přišel se zdánlivě senzačním tématem, když prohlásil: "Řeč bude opravdu o lásce, o ženách, o dětech. O rodině." (Konec citátu) Přestože v první chvíli se zdálo, že trvale nejpopulárnější ruský politik tohoto desetiletí hraje výhradně na vnější efekt, Putin tehdy bez obalu připomněl statistická čísla, která tehdy byla stejná jako dnes a která už tu před chvilkou zazněla. Hned ale měl po ruce lék či chcete-li zbraň jménem "základní mateřský kapitál". Připomeňme si, oč tehdy šlo: Stát připravil pro každou ženu, která přivede na svět druhé, třetí či jakékoli další dítě, vázaný bankovní vklad ve výši čtvrt milionu rublů (v roce 2006 něco přes 200 tisíc korun), který rodina mohla využít kupříkladu na zlepšení bytových podmínek, na zajištění kvalitního vzdělání pro každé takto narozené dítě apod.

Nejvyšší ruští státní hodnostáři od té doby vytrvale tvrdili, že program zabírá a porodnost se zvyšuje. Loni měl přírůstek porodnosti představovat podle ruského ministerstva zdravotnictví 7 %, letošní má do konce roku 2009 stoupnout dokonce na 26 %. Ruští demografové, kteří zároveň nejsou ministerskými úředníky, jsou ovšem jiného názoru. Podle nich porodnost naopak prudce klesá a od těchto chvil možná až do roku 2025 naopak v ruské společnosti očekávají "demografickou díru", tedy statistická čísla ještě horší než ta již uvedená. Že něco není v pořádku, o tom svědčí i fakt, že motiv rostoucí ruské porodnosti od počátku letošního roku opustili dříve v tomto směru tolik výřeční "tandemokraté" Dmitrij Medvěděv a Vladimír Putin. Zřejmě už se i k nim donesla nikoli ministerská, ale reálná čísla, a ta jsou varující.

Kromě zmiňovaného téměř půlprocentního každoročního úbytku obyvatelstva je Rusko konfrontováno s faktem, že průměrný věk jeho žen poklesl na 71 let a mužů dokonce na neuvěřitelných 59 let. Pro srovnání - ve Spojených státech se lidé dožívají v průměru o 12 let vyššího věku a dokonce i v Číně, kterou jistě nelze označit za vzor péče o zdravou a dlouhověkou populaci, lidé statisticky umírají asi o pět let později než v Rusku.

Ruským nezávislým odborníkům jsou důvody růstu porodnosti v Rusku uprostřed tohoto desetiletí jasné: nezasloužil se o něj Putinův "základní mateřský kapitál", ale fakt, že do produktivního rodičovského věku se dostaly silné populační ročníky z doby po roce 1980. Růst porodnosti byl tedy přirozený, notabene srovnatelný s fenoménem tzv. Husákových dětí z počátku 70. let u nás, který byl rovněž připisován nikoli dospívání silných poválečných ročníků, ale starostlivé péči normalizační strany a vlády.

Ruský babyboom tedy končí. Jak se ukazuje, jde především o konec běžného demografického cyklu. Příslušný efekt se ovšem ještě posiluje vlivem ekonomické krize, která Rusko opravdu zaskočila a která podle tamních odborníků povede k jediné věci: Zvýší se počet Rusek, které se rozhodnou pro interrupci, popřípadě těhotenství zabrání obezřetností a prevencí. Nesporné je, že již zmiňovaná demografická díra Rusku opravdu hrozí. Jediné, co se zatím neví, je, jak bude nakonec hluboká.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: ldo
Spustit audio