Tradiční pouť důvěry mladých křesťanů došla právě na Nový rok do Prahy

5. leden 2015

V Praze se odehrálo 37. Evropské setkání mladých křesťanů, které pravidelně pořádá ekumenická komunita Taizé. V Praze se tato velká křesťanská pouť konala historicky už podruhé.

V společných modlitbách a meditacích na třicet tisíc mladých lidé nejen z Evropy uvítali Nový rok, podpořili evropský smír i ekumenismus. Jaké bylo setkání po téměř čtvrt století a jak se podařilo navázat na tradiční už více než čtyřicetileté vztahy českých věřících s celosvětovým společenstvím z Burgundska?

Základy společenství Taizé položil bratr Roger, když uprostřed druhé světové války přejel na kole z rodného Švýcarska do Francie, aby tam hledal vlastní kořeny a dal vzniknout komunitě bratří, která by se stala, jak říkal: Kvasem smíření v lidské rodině.

A i když tato komunita právě letos oslaví 75 let, její příběh je příběhem mnohem starším, protože - křesťanským hledáním cesty života, se správnými zastaveními ve znaku lidské pospolitosti. Asi stovka bratří v tomto hledání přímo v Taizé pomáhá celá léta zejména mladým lidem. Říkají tomu Pouť důvěry a jejím pravidelným vyvrcholením je Evropské setkání.

„S Prahou jsme v kontaktu už léta. Bratr Roger tu byl ještě za komunistického režimu, počátkem 80. let, ale dokonce už v 70. letech sem přijeli někteří naši bratři, aby tu v tajnosti podpořili místní věřící,“ vzpomíná bratr Marek, jeden z hlavních organizátorů, proč letošní pouť vyvrcholila právě v Praze.

Neuplynulo ale ani deset let a komunistický režim v Československu padl. „V roce 1990, kdy jsme pořádali Evropské setkání poprvé v Praze, byly pražské kontakty hodně důležité. Šlo teprve druhé Setkání Taizé ve východní Evropě a k tomu právě rok po velkých změnách u Vás v Česku. Tím se ještě naše kontakty prohloubily a upevnily,“ popisuje vzájemné vazby bratr Marek.

Na 80 tisíc tehdejších účastníků prvního oficiálního setkání Taizé v Praze v roce 1990 přivítal tehdy i sám prezident Václav Havel.

Účastníci Evropského setkání mladých na novoročním obědě v hostitelské rodině

„Poutníci přijedou z celé Evropy. Bude tu silné zastoupení východoevropských zemí od Ukrajiny, přes Rusko až po Polsko. Ze západu do Prahy míří tisíce Italů, Francouzů; mladí křesťané z Portugalska pojedou dokonce několik dní autobusem. Věříme, že přijede hodně mladých z celé České republiky a věříme, že se k nám připojí i sami Pražané,“ popisoval svá očekávání asi týden před samotnou událostí bratr Marek.

„Chceme tu být nejen spolu v rámci naší komunity, ale také v křesťanské jednotě, společně s křesťany z dalších zemí hledat Boha,“ shrnuje svou motivaci polská účastnice.

„My jsme řecko-katolického vyznání a přijeli jsme se modlit za naši zem, za Ukrajinu, která, jak asi víte, se stala obětí ruské agrese. Jsme samozřejmě připraveni se setkat s křesťany z Ruska. Je potřebné si říkat pravdu,“ definuje konkrétnější vizi mladý křesťan z Ukrajiny.

Rozmanitost setkání dokazuje například i tento účastník: „Pocházím z Indie, mou vlastí je teď Švýcarsko, vyznáním jsem hinduista. Ale víra v Boha mě spojuje s těmito lidmi, proto jsem přijel do Prahy.“

Ze zmiňovaných 30 tisíc bylo nakonec i 7,000 Čechů, Moravanů a Slezanů. Jejich první kroky v Praze mířily do Letňan k registraci. Odtud se rozjížděli do jednotlivých farností, aby se pak znovu vraceli na Výstaviště - někteří k ekumenické večerní modlitbě, a všichni pak na silvestrovský Festival národů.

Nejen v modlitbách, ale také na workshopech trávili následující dny mladí křesťané.

Vesnice Taizé

Jeden z nich měl třeba leitmotiv: Být „solí země". V dalším se mladí zamýšleli s věřícími podnikateli nad tím, jak být křesťanem i v dnešním světě obchodu. Jiní si kladli otázku, zda je možné věřit politice, nebo dokonce, zda potřebujeme církev.

37. Evropské setkání mladých skončilo - symbolicky novoroční ekumenickou mší ve sv. Vítské katedrále.

Papež František nedávno zmínil Taizé, když v přítomnosti konstantinopolského patriarchy Bartoloměje mluvil o hledání plné jednoty mezi církvemi: „Jsou to právě mladí, kdo nás vybízejí, abychom učinili krok vpřed k plnému společenství. Myslím zejména na množství pravoslavných, katolíků a protestantů, kteří se scházejí na mezinárodních setkáních pořádaných komunitou Taizé. A to nikoli proto, že neznají význam odlišností, které nás dosud rozdělují, ale protože dovedou vidět dál a jsou schopni chápat to podstatné, co nás již spojuje."

autoři: Jan Blažek , dst
Spustit audio