Toxoplazma proti Alzheimerovi

26. březen 2012
Monitor

Obávaný parazit nám ukazuje cestu v boji proti ještě obávanější Alzheimerově nemoci. Naznačuje to studie na pokusných myších.

Prvok Toxoplasma gondii vyvolává onemocnění toxoplazmózu. Jeho hlavním hostitelem jsou kočkovité šelmy, ale mezihostitelem může být prakticky jakýkoli teplokrevný živočich včetně člověka. Infekce toxoplazmou obvykle probíhá bezpříznakově a záhy přechází do chronické fáze, během které se parazit usídlí v mozku. Výsledky vědeckých studií dokládají, že toxoplazma dokáže ovlivňovat chování svého hostitele – myši mají pomalejší reakce a ztrácejí strach před kočkami, lidé se zase častěji stávají účastníky dopravních nehod.

I v případě toxoplazmózy však zřejmě platí přísloví o tom, že všechno zlé je k něčemu dobré. Aby parazit mohl dlouhodobě přežívat v lidském mozku, musí si „ochočit“ jeho imunitní systém. Korejští vědci nyní zjistili, že tato imunosuprese příznivě ovlivňuje průběh Alzheimerovy nemoci. Myši infikované toxoplazmou měly v mozcích méně beta-amyloidových plaků a dosahovaly lepších výsledků v bludištích, která se používají k testování paměti a inteligence pokusných hlodavců.

A jakým způsobem dokáže parazit držet na uzdě obávanou Alzheimerovu nemoc? Celý trik spočívá ve zvyšování hladin látek s protizánětlivými účinky, mezi které patří interleukin 10 a TGF-β. Hladina látek, které zánět podporují (oxid dusnatý), naopak klesá. To má za následek sníženou aktivitu imunitních buněk mikroglií, které v mozcích lidí s neurodegenerativními chorobami vyvolávají zánět a poškozují cenné neurony.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio