Thomas Kulidakis: Západní prohra v Moldavsku

25. únor 2019

Moldavsko je jedna z nejchudších zemí Evropy. Je to stát geograficky polapený v šedé zóně geopolitického souboje o vliv mezi Ruskem a Západem.

Tamní oligarchové dokázali tuto skutečnost naplno využít k vlastnímu obohacení i získání politické moci a vlivu na všechny sféry společenského života.

Moldavsko vyzývá Rusko, aby stáhlo vojáky z Podněstří. Navedli vás, reaguje Lavrov

Klid na hranici mezi Moldávií a Podněstřím hlídají ruské mírové sbory

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval požadavek Moldavska, aby Moskva stáhla svá vojska z proruské separatistické oblasti Podněstří.

V duchu mnohokrát osvědčeného přístupu „Rozděl a panuj!“ ambiciózní lidé přispěli k rozdělení společnosti. Jedna část chovající sympatie k Rusku se mohla uchýlit především do náruče socialistů, kteří poslední roky strávili v opozici.

Další část společnosti, která si slibovala demokratické reformy a prosperitu na západní způsob, se zase mohla uchýlit pod křídla doposud vládnoucí Demokratické strany nebo její vládní předchůdkyně Liberálně demokratické strany.

V roce 2012 Moldavané a ostatní Evropané slyšeli ujišťování o prozápadním a proevropském směřování země.

Úspěch nového politického hnutí

Německá kancléřka Merkelová nahlas uvažovala o budoucím unijním členství Moldavska, s nímž také Evropská unie v roce 2014 podepsala asociační dohodu. Už po několika letech se ale ukázalo, že prohlašovat se za prozápadního politika, zcela oddaného hodnotám Evropské unie, může být jen součástí soukolí výtahu k bohatství a vlivu.

Libor Dvořák: V Moldavsku to vře. Přijde další barevná revoluce?

Nedělní demonstranti i obyvatelé rozrůstajícího se stanového městečka před budovou moldavského parlamentu se domáhají okamžité demise prezidenta Nicolae Timoftiho a vypsání předčasných parlamentních voleb

Ve středu moldavské metropole Kišiněva se rozrůstá stanové městečko. Jeho první obyvatelé se tu objevili 6. září večer, po skončení nejmasovější protestní akce Moldavanů za posledních 24 let, jednoznačně směřující proti současnému politickému vedení země.

Mezi lety 2014 až 2015 se provalil skandál vyvedení miliardy dolarů ze tří moldavských bank. Z ukradení téměř osminy hrubého domácího produktu celé země jsou podezřelí politici a jejich spojenci z hlavních opozičních i vládních stran.

Moldavský systém se měl také podílet na praní peněz, které korupčníci ve státní správě a organizovaný zločin měli vyvést z Ruska. Celková škoda v přepočtu přes 13 miliard českých korun. Podle ruského ministerstva vnitra se na všem měl podílet dosavadní předseda vládní Demokratické strany Moldavska.

Situace došla tak daleko, že německý think-tank Výbor pro zahraniční záležitosti vydal následující hodnocení: „Moldavsko je bezpochyby zemí, od níž se mohou ostatní státy Východního partnerství poučit, jak se nemají chovat, pokud si chtějí zachovat dobré vztahy s Evropskou unií“.

V moldavské vesnici Goluboje s češtinou moc nepochodíte. České tradice ale přežívají

Moldavští Češi na moldavském venkově ve vesnici Goluboje

Historie zavála Čechy do různých končin. Některé z vlasti vyhnal náboženský nebo politický útlak, jiní se prostě vydali za lepším životem – jedna taková skupina se v 19. století ocitla v Besarábii, dnešním Moldavsku.

Zklamání Západu z Moldavska jen dále vystihuje prohlášení Evropského parlamentu, podle něhož je země „stát v zajetí zájmů oligarchů“. Nikoho tedy nemůže překvapit finální rozhodnutí Evropské unie snížit v letech 2017 a 2018 finanční podporu Moldavsku o 20 milionů eur. Úvahy o úplném zastavení pomoci jsou jen logické vyústění současného neutěšeného stavu.

V čerstvě proběhlých volbách tedy Moldavané hlasovali v atmosféře poznamenané korupčními skandály, v kulisách všudypřítomné chudoby a pokračování zápasu o směřování Východ nebo Západ. Posledně jmenovaný spor ale vypadá, že je jen vějičkou pro voliče, falešným soubojem pro lidi i média, zatímco ve skutečnosti hlavním politickým silám vyhovuje.

Určitou naději skýtá volební úspěch nového politického hnutí, které vzniklo v reakci na korupční skandály. Vystupuje v koaliční platformě nazvané ACUM. Nezávisle na výsledku aktuálních voleb je zřejmé, že snaha přiblížit Moldavsko principům platným na Západě přišla činností místních politiků vniveč.

Thomas Kulidakis

Evropská unie a celý Západ by se měli v budoucnu vyvarovat dávání dalších bianco šeků těm, kteří deklarují svou věrnost hodnotám demokracie, liberalismu a právního státu výměnou za finanční a politickou podporu Západu dříve, než něčeho skutečně dosáhli. Často dochází ke schematickému zjednodušujícími vnímání v duchu „my a oni“, čehož si bohužel všimli oligarchové nejen v Moldavsku.

Poučení plyne také konkrétně pro Českou republiku. Můžeme být rádi, že jsme do Evropské unie vstoupili dříve, než bylo pozdě.

Spustit audio