Moldavsko vyzývá Rusko, aby stáhlo vojáky z Podněstří. Navedli vás, reaguje Lavrov

4. září 2017

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval požadavek Moldavska, aby Moskva stáhla svá vojska z proruské separatistické oblasti Podněstří.

Píše o tom server americké televizní stanice ABC News.

Šéf ruské diplomacie řekl, že Moldavsko podalo výzvu ke stažení vojáků na základě údajného podnětu zvenčí. „Ministr Lavrov měl zahraniční motivací očividně na mysli Spojené státy americké a Evropskou unii,“ tvrdí na svém serveru ukrajinský list Kyiv Post.

Pojistka proti sjednocení

Jak připomíná server Business Insider, Podněsterská oblast se odtrhla od zbytku Moldavska po krvavé válce mezi moldavskou armádou a separatisty později podporovanými Moskvou. Region s převážně rusky mluvícím obyvatelstvem vyhlásil nezávislost na Moldavsku v roce 1990.

Nejtvrdší boje se odehrály v roce 1992. Zbraně utichly až po zásahu ruských vojenských jednotek. V bojích a násilnostech občanské války tehdy zemřelo asi patnáct set lidských obětí.

Separatisté vyhlásili nezávislost na Kišiněvu a svůj samozvaný útvar nazvali Podněsterskou moldavskou republikou. Tu dodnes uznaly jen Abcházie, Jižní Osetie a Náhorní Karabach. Podněsterští separatisté při odtržení argumentovali obavou, že se Kišiněv bude v budoucnu snažit o sjednocení se sousedním, kulturně i jazykově blízkým Rumunskem, připomíná server Business Insider. A připomíná, že do Rumunska patřila v meziválečném období velká část Moldavska.

Rusko udržuje v Podněstří přibližně dva tisíce vojáků. Moskva tvrdí, že její ozbrojené síly hlídají velké armádní zásoby ze sovětské éry a dohlížejí na křehké příměří mezi separatisty a Kišiněvem. Ruskou nelibost teď vzbudil požadavek, který přednesl Viktor Moraru, moldavský velvyslanec při OSN. Organizaci spojených národů diplomat požádal, aby přítomnost ruských vojsk v Podněstří projednala v rámci Valného shromáždění v New Yorku, informuje server americké televizní stanice Fox News.

Putin se vyhne Trumpovi

Ruská tisková agentura TASS s odkazem na Kreml informuje, že ruský prezident Vladimir Putin zasedání Valného shromáždění OSN, které diplomaté zahájí příští týden, nenavštíví. „Není to v prezidentově plánu,“ řekl mluvčí Vladimir Peskov novinářům.

Logo

Rusko tak bude na plénu Spojených národů zastupovat ministr zahraničí Lavrov. Ruská zpravodajská agentura TASS doplňuje, že tiskový mluvčí ruské vlády nechtěl komentovat iniciativu prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, který v době zasedání Valného shromáždění plánuje v září uspořádat setkání světových vůdců.

Zpravodajská agentura Reuters upřesnila, že tématem Trumpova setkání má být reforma struktury OSN. Šéf Bílého domu si v minulosti stěžoval, že jeho země nese na financování aktivit Spojených národů nespravedlivě velký podíl a prosazuje snížení amerických příspěvků.

O samotné Organizaci Spojených národů Trump prohlásil, že je to „spolek lidí, kteří se scházejí, povídají si a mají se dobře,“ cituje amerického prezidenta agentura Reuters a připomíná, že Spojené státy jsou největším přispěvatelem do rozpočtu OSN obecně. Na objemu financí se musí dohodnout právě Valné shromáždění Organizace spojených národů.

Podle agentury Reuters také Spojené státy také hledají cestu pro snížení nákladů na mírové mise OSN. Radu bezpečnosti Spojených národů přitom zanedlouho čeká každoroční jednání o prodloužení mandátu těchto operací, uzavírá tisková agentura Reuters text o některých aspektech blížícího se zasedání Valného shromáždění OSN, které v New Yorku začíná příští týden.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.