Thomas Kulidakis: První přešlap Donalda Trumpa

12. leden 2017

Donald Trump se ještě neujal úřadu prezidenta USA a už se dopustil prvního mezinárodně politického faux pas. To když veřejně zopakoval svůj záměr přinutit Mexiko zaplatit vybudování hraniční zdi, která má zabránit migraci z jihu na sever. Nechce prý čekat, a tak prozatím požádal o peníze americký Kongres a Mexiko pak všechno doplatí.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto v reakci sdělil mexickému diplomatickému sboru, že něco takového rozhodně nepřipadá v úvahu. A dal si patřičně záležet, aby se s jeho vzkazem budoucímu americkému prezidentovi seznámila také světová veřejnost.

Zpravodajské agentury citují následující reakci na Trumpovu tiskovou konferenci, ze které lze tušit budoucí podobu vztahů mezi dvěma státy sdílejícími severoamerický kontinent: „Je očividné, že se s budoucí americkou vládou v určitých oblastech neshodneme. Jako například v otázce výstavby zdi, kterou samozřejmě Mexiko platit nebude.“

Otázka zdi v pojetí Trumpa a jeho podporovatelů není jen fyzická zábrana potenciálním nelegálním přistěhovalcům. Svou podstatou dává najevo, „kdo je lepší člověk a kdo horší na základě svého původu.“ Přitom reakci Mexika Trump mohl očekávat předem. Už v průběhu své předvolební kampaně sousední zemi navštívil. Při setkání mu mexický prezident jasně řekl, že jeho země žádný podobný nápad z oblasti politické science fiction financovat nebude.

Přesto Trump svým sympatizantům a celému světu po návratu zpět do Spojených států sdělil, že Mexiko zeď zaplatí. Jen o tom prý ještě neví. Otázka je, jak toho chce dosáhnout. Jakožto prezident nejmocnější země k tomu samozřejmě nástroje bude Trump mít. Může vyhlásit ekonomické sankce, harašit zbraněmi, ba i vyhlásit válku.

Klíčová otázka morálky

Donald Trump

Může Mexičanům osladit jejich postavení v mezinárodních organizacích a vyvíjet tlak na ostatní státy, aby s Mexikem nespolupracovaly více, než je nutné. Může také prohloubit konflikt, který je zatím v zárodku. Tlačit na americké společnosti, aby s Mexikem nespolupracovaly. I to jsou sankce svého druhu.

Jenže všechno výše zmíněné určitě není způsob, jak by se měly dva sousedící státy k sobě chovat. Notabene když ten jeden druhému v podstatě nic neudělal. Už vůbec se nejedná o žádoucí chování od světové velmoci. Silový přístup jen zdůrazňuje rozdíl mezi projevem a chováním odstupujícího a přicházejícího prezidenta Spojených států.

Barack Obama ve svém posledním velkém vystoupení zdůraznil, že rozdíl mezi demokracií a autoritářstvím z hlediska jeho chování na mezinárodním poli je následující. Slušná demokracie rozhodně záměrně nešikanuje a neutlačuje své sousedy. V takové chvíli je otázka morálky klíčová.

Mezinárodní společenství by v případě potřeby mělo Mexiku účinně pomoct. S Evropskou unií v čele. Bez ohledu na případné nevýhody, pokud by nového amerického prezidenta chytla vyděračská a mstivá chvilka i vůči jiným partnerům.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.