Thomas Kulidakis: Nadešel čas lámání brexitového chleba

8. leden 2019

Rozhodnutí britské premiérky vrátit debatu o brexitové dohodě do parlamentu je potřeba přivítat s úlevou.

Díky tomu se totiž proces odchodu země z Evropské unie může vymanit z trajektorie kruhu a posunout se po spirále dále. V ideálním případě bude v polovině ledna jasno, jak, zdali a jestli vůbec Spojené království integrační projekt opustí.

Jan Jůn: „Psychologická válka“ Mayové v plném proudu

Theresa Mayová

Zdá se to zcela nelogické, ale je to tak. Týden před hlasováním sněmovny začíná jedna z největších propagačních kampaní britské vlády premiérky Mayové.

Theresa Mayová se přestala skrývat a spustila mohutnou ofenzívu ve prospěch dohody vyjednané se zbytkem unijních států. Shromáždila tedy ztenčující se řady svých věrných, za jejichž pomoci se snaží přesvědčit zbytek zákonodárců o své pravdě. A to, že rozchod s unií musí skutečně proběhnout a jediný správný postup vede po cestě vydlážděné premiérkou.

V zájmu vlastní dohody se šéfka londýnské vlády rozhodla využít média klasická i nová, pozvání poslanců na malý přípitek a hlavně celý státní aparát. Ten se za velké peníze snaží dokázat, že odchod bez dohody by byl katastrofa.

Dokazuje to nácvikem front kamionů i vyčíslováním množství vojáků, které prý bude potřeba povolat na zvládání možných občanských nepokojů. Britská premiérka si také doufá v pomoc Evropské unie, která by prý měla ještě více ustoupit. Jinak prý Mayová za nic neručí.

Absurdní nejistota

Jan Jůn: Britský rok 2018 ve znamení brexitu

Brexit

Ohlédnutí za uplynulým rokem je zřídka ve znamení jedné události. Rok 2018 však v Británii nesporně zcela patřil odchodu z Evropské unie. A jak se chýlil ke konci, brexit dokonce dominoval událostem stále více.

Z hlediska samotného kontinentálního bloku by ale další ústupky byly nerozumné. Pokud je dohoda skutečně správná a kompromisní, měla by zůstat taková, jaká je. Pokud se skutečně Velká Británie rozhodne odejít na divoko, půlmiliardový blok se vyrovná s nastalou situací lépe, než menší ostrovní monarchie.

Navíc platí, že v průběhu jednání britská vláda ztratila jakoukoliv důvěryhodnost. Její vyjednavači na pokyn Mayové rýsovali nepřekročitelné  hranice, které pak neplatily, dohodli dohodu, která se najednou nelíbí.

Ondřej Houska: Opakování referenda o brexitu je zatím málo pravděpodobné

Ondřej Houska

Kdyby britská Dolní sněmovna hlasovala o dohodě o brexitu dnes, nejspíš by ji odmítla. Do příštího týdne, kdy je hlasování ve skutečnosti na programu, se toho ještě může hodně změnit. Každopádně se ale stále zdá, že premiérka Theresa Mayová svou variantu brexitu parlamentem protlačí jen těžko.

Nikdo nemůže zaručit, že další ústupky by ve Velké Británii něco změnily. Nebo že nepřijdou další požadavky. Nebo, a to je nejhorší, že britská vláda odchodem bez dohody neblufuje stejně, jak tomu bylo v posledních dvou letech.

Tuto možnost ostatně zmínila i zpravodajská agentura Bloomberg, obvykle velmi dobře informovaná. Podtrženo sečteno platí, že brexitová škoda už byla učiněná. Spočívá ve ztrátě důvěry. Získat ji zpět je nejtěžší.

Theresa Mayová by si tedy ve vlastním zájmu i v zájmu své země měla odpustit další odklady a skrývání před mocenskými poměry a realitou. Měla by nechat hlasovat parlament co nejdříve, aby zákonodárci udělali to, za co jsou placení.

Thomas Kulidakis

Pokud dohoda neprojde, může dostat právo promluvit lid. Ať už v novém referendu nebo předčasných volbách. Kniha odchodu Velké Británie z Evropské unie je totiž napsaná sotva z poloviny. Uzavřením osudu stávající dohody o podmínkách odchodu se bude moci začít psát kapitola nová. O budoucích vztazích. Na celém brexitu je totiž nejhorší absurdní nejistota, co bude dále.

Spustit audio