Thomas Kulidakis: Migrační krize společnosti a politiky neskončila

14. květen 2019

Pro stratégy českých politických stran to musí být k vzteku. Žádné hordy krvežíznivých migrantů nepřišly ani po čtyřech letech.

Musí tak rychle hledat zástupná témata, na která ulovit voliče. Skutečnost, že naše ulice, města, vesnice a uprchlická zařízení nejsou plná běženců ovšem neznamená, že migrační krize je za námi. Je tu pořád a je potřeba se na ni připravit.

V uplynulém týdnu přibyli nový běženci do Řecka, Španělska, Itálie, na Kypr i Maltu. V Německu došlo ke srážkám mezi policií a obyvateli jednoho z detenčních zařízení. Loď s migranty se potopila u břehů Libye a na sedm desítek lidí skonalo.

Migrační trasa je neustále aktivní v celém Středomoří i na Balkáně. Jednotlivé země unie mezi sebou část běženců sdílí, ať už v rámci programu spojování rodin nebo dobrovolných relokací.

Pohledem z České republiky by se mohlo zdát, že se nás nic z toho netýká. Vláda se často chlubí, že svým zásadovým postojem zabránila příchodu žadatelů o azyl. Pravda spíše je, že přes nás hlavní migrační trasa nevede.

Migrace potřebuje pravidla. Odmítnutím paktu OSN jsme problém odložili, věří poslanec Peksa (Piráti)

Syrští uprchlíci

Česká vláda odmítla Globální pakt OSN o migraci. Na podobě migrační dohody se přitom letos v červenci shodly všechny členské země OSN kromě USA. Shoda ale nevydržela dlouho a od dokumentu postupně daly ruce pryč Maďarsko a Rakousko, které v něm spatřují ohrožení svých bezpečnostních zájmů a suverenity. Kritika se začala ozývat také z Německa, Polska a dalších zemí, včetně České republiky.

To ale neznamená, že jednou nepovede nebo že se s důsledky migrační krize nebudeme muset vyrovnat v budoucnosti. A ne jen kvůli žalobě za nesplnění kvót, která stále čeká na rozsudek u Evropského soudního dvora.

Vrchní advokát unijní justice soudu doporučil rozhodnout v český neprospěch. Kvóty sice samy skončily, ale ve své době byly přijaté v souladu s unijními pravidly. Blíží se také chvíle, kdy bychom měli obdržet dopis specifikující, zdali se v Řecku nacházejí nezletilí bez doprovodu či nikoliv.

Naši politici mohou být jen rádi, že písemnost ještě nedorazila, a tak mají v předvolební době klid. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že běženců-nezletilců je na ulicích a v řeckých táborech víc než dost.

Thomas Kulidakis

Momentální uklidnění veřejného mínění by tedy naši volení zástupci měli využít k podpoře veřejné debaty, co a jak dál. Jak přispět k stanovení celounijních azylových pravidel. Jak se více podílet na misích evropské pohraniční stráže Frontex. A jak přesvědčit naše unijní partnery, že jsme solidární a nemá cenu nás žalovat nebo nám upírat dotace.

V oku bouře je dobré připravit se na nejhorší, aby případný lepší vývoj jen příjemně překvapil.

Spustit audio