Thomas Kulidakis: Dohoda ANO s ČSSD a boj vlády s opozicí

3. květen 2018

Svátek lásky a práce oslavily strany možné vládní koalice správně, tedy pilnou politickou prací na prohloubení svého vztahu, který je stále na počátku.

Republikový výbor Hnutí ANO se sešel a napsal další díl české mýdlové opery o společném vládnutí se sociální demokracií. Tým Andreje Babiše bude prý s týmem Jana Hamáčka dále jednat, koaliční smlouva je údajně za rohem. A vůbec, do okurkové sezóny už snad budeme mít vládu.

Luboš Palata: Bez české demokratické koalice tu máme Babiše na dlouho

Europoslanec Pavel Svoboda na konferenci Pronásledování křesťanů ve světě

Některé věci v české politice prostě nepochopíte. Jednou z nich je chování českých lidovců, TOP 09 a Starostů.

Což je dobře, protože přece jen stav stále více absurdní, tedy sedmý měsíc vládnout v demisi, určitě nemůže být příjemný ani samotnému Andreji Babišovi, ani jeho ministrům. A co teprve nám, občanům? Což o to, vláda vládne, ale nevypadá to dobře. Lidé začínají poprávu remcat, že když se maká, mělo by se makat i na jednání o vládnutí s nadějí na výsledek. Jelikož vše začíná být otravně pomalé, a seriál na pokračování je evidentně zbytečně natahovaný.

Samozřejmě, na začátku padla vina úplně na všechny. Andrej Babiš ztratil čas bezcenným jednáním nejednáním, strany s volebním výsledkem pod deset procent lavírovaly a zmohly se jen na moralizování.

Lukáš Jelínek: ANO a SPD si budou blízké stále

Tomio Okamura

Čím míň známe detailů, tím je pravděpodobnější, že se rozhovory o vzniku nové vlády hnutí ANO a České strany sociálně demokratické blíží ke zdárnému vrcholu.

Strany s výsledkem vyšším zase čekaly skutečnou pozvánku k jednání, což zase propásnul Andrej Babiš. Vzpomeňme jen na trapné zvaní ODS přes Facebook a hraní s Piráty o to, jestli vzájemné ovlivňování neskončí jen na kočkování typu „neříkejte nám kluci, my vám taky neříkáme strejdo“.

Pak se v naší telenovele konečně objevila nějakou dobu zcela ochromená princezna v oranžových šatech. Její rodný Lidový dům ji vyslal opět do světa, v němž nejistě postávající ženich ANO hledal svou vyvolenou s alespoň elementární dobrou pověstí, bez níž by se mu v solidní společnosti smáli. Protože by vypadal nedůvěryhodně. Jenže dotyčná už jednou s nápadníkem společný dům sdílela, spolu s ním o něj pečovala a byť se jim dařilo, cítila se zneuznaná.

Přijde ekonomický propad?

Naštěstí jsme ale teď dál. Sociální demokracii patří dík za to, že ochotou k jednání se sice zachovala riskantně, ale hlavně státotvorně. Stejný dík náleží také Andreji Babišovi a jeho straníkům, kteří dokázali odhodit přílišnou hrdost, hraničící s nemístnou pýchou. Nabídli dostatek ministerstev i další ústupky, a tak se snad konečně zformuje funkční vláda. Vzhledem k tomu, že hodlá naplňovat program podobný minulému, je pokračování společného vládnutí logické. Navíc sociální demokracie by asi stěží z opozice mohla bojovat proti ANO, které by ve vládě prosazovalo podstatnou část oranžového programu.

Jiří Pehe: Evropan Babiš a extrémisté

Andrej Babiš

Premiér v demisi Andrej Babiš velmi stojí o to, aby byl vnímán jako proevropský a prozápadní politik.

Důvod proč je dobře, že se konečně blíží návrh koaliční smlouvy je, že máme naději vrátit se ke standardní situaci. Budeme mít vládu a opozici, a tyto dvě strany jedné mince se mohou věcně ostřelovat v hádkách o zdravotnictví, školství, daně, zahraniční politiku a spoustu dalších věcí. Budeme mít zároveň koaliční partnery, kteří mohou spolu také bojovat a soutěžit v umění PR. To když se budou snažit přesvědčit veřejnost, kdo může za vládní úspěchy a kdo za neúspěchy.

V tomto ohledu je možné ČSSD, naší nejstarší politické straně doporučit, aby přestala konečně jednat reaktivně. Aby se aktivně brala za své, a nechovala se jako zajíček fascinovaný kobrou, který čeká, kde ho zase kobra uštkne nebo zdali ho úplně zničí. Pořád je ještě možné, že sociální demokraté neodsouhlasí vládu s ANO v referendu. Ale to by se po tak dlouhém jednání už úplně zesměšnili. Na což mají samozřejmě právo.

Petr Hartman: Politici nechápou, že Babiš chce vládnout sám

Andrej Babiš chce vládnout sám

Vládnout budu sám. Jen si vyberu toho, kdo mi to umožní. Zhruba takto se dají interpretovat výroky Andreje Babiše týkající se vyjednávání o nové vládě.

Andrej Babiš jim ale v rozhodování může pomoci. Stačí, když prohlásí variaci na větu, že je přece jasné a přirozené, že v případě odsouzení ví, co se sluší a patří a odstoupí sám a bez řečí. Tak, jak by to měl udělat jakýkoliv jiný politik. K dokonalosti chybí jen jiná parta držící základy koaličního domu, než jsou soudruzi z KSČM. Každopádně ale rýsující se začátek spolupráce může být také počátkem konce vládních bardů.

V případě návratu ke standardním poměrům vlády s důvěrou a opozice totiž přijdou ke slovu i standardní politické procedury a skončí stav, kdy prezident může vládu v demisi u moci držet teoreticky libovolně dlouho. A jestli přijde ekonomický propad, mohou spoluvládci splakat nad účtem, který v budoucnu voliči předloží jejich rozhazovačné politice.

autor: thk
Spustit audio