Těžký život Nelsonových námořníků

21. září 2010

Vykopávky na hřbitově při nemocnici Královského námořnictva v Haslaru nabídly děsivý náhled na službu na vojenských lodích v dobách admirála Nelsona.

Nemocnice Královského námořnictva v britském Haslaru byla založena v roce 1753. Ve své době se pyšnila hned několika prvenstvími. V Anglii to byla bezkonkurenčně největší nemocnice. Haslarský lazaret byl zároveň nejrozlehlejší anglickou cihlovou stavbou. Šlo bezesporu o špičkové zdravotní nařízení. Vždyť právě v Haslaru přišel skotský lékař James Lind na to, že šťávou z citrusů lze léčit kurděje, jež po staletí deptaly posádky lodí během zaoceánských plaveb. Neúspěšně léčení pacienti skončili na nemocničním hřbitově. Odhaduje se, že tu v neoznačených hrobech leží 8000 mužů. Mnozí z nich zemřeli na následky zranění z bitvy u Trafalgaru nebo u Waterloo.

Šedesátičlenný tým britských archeologů, lékařů a kriminalistů pod vedením Andrewa Shortlanda z Cranfieldské univerzity začal s vykopávkami na hřbitově haslarské nemocnice. Zatím vědci prozkoumali ostatky tří desítek nebožtíků. Už tento malý vzorek ukázal, jak těžká zranění tehdejším vojenským námořníkům hrozila. Například jeden z mužů zemřel ve věku něco málo přes 20 let na následky děsivého úrazu. Měl v těle zlomených sedm velkých kostí. K tomu utrpěl i komplikovanou zlomeninu čelisti. Jednu stranu lebky měl prakticky rozdrcenou. Stopy po hojení vypovídají o tom, že mladý námořník žil se zraněním celé tři měsíce. Jíst a pít mohl zřejmě jen s pomocí stébla. Nakonec podlehl rozsáhlé infekci.

Je těžké si představit, v jak krutých bolestech umíral. Shortland považuje za nejpravděpodobnější příčinu úrazu pád z výšky. Námořník zřejmě padl tváří na palubu z ráhna plachetnice nebo ze strážního koše. Také další pacienti haslarské nemocnice Královského námořnictva umřeli na následky těžkých zranění. Časté byly ztráty končetin.
Ostatně i slavný admirál Horatio Nelson přišel v bitvách o oko a značnou část paže. Nelson zranění nejen přežil, ale dokázal jej občas využít ve svůj prospěch. Říká se, že během jedné bitvy velel Nelsonův nadřízený k ústupu. Budoucí vítěz od Trafalgaru ale nechtěl vyklidit bitevní pole.

"Pane, signalizují vám, abyste ustoupil," upozorňovali Nelsona jeho důstojníci. Nelson přiložil dalekohled k slepému oku, zamířil jej na velitelskou loď a pronesl památnou větu: "Já žádný signál k ústupu nevidím."

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 5. 6. 2009.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.