Tereza Zavadilová: Práce bez lidí

15. prosinec 2021

Česko vymírá, hlásila počátkem týdne média na základě dat statistického úřadu. Počet lidí žijících v této zemi klesl během roku o 20 tisíc. Na vině jsou dva trendy: Zemřelo víc lidí, než se narodilo. A víc obyvatel se vystěhovalo, než se sem cizinců přistěhovalo. 

Oba trendy, navíc sečtené dohromady, jsou špatné jak pro demografii, tak pro ekonomiku. Přes nejrůznější omezení a uzávěry je tak velkou potíží posledního roku nedostatek lidí.

Čtěte také

Že zaměstnanci chyběli v různých kvalifikovaných profesích, to byl evergreen posledních let, protože nároky trhu práce, obzvláště obsluh sofistikovaných technologií, se poněkud rozcházejí s produkcí tuzemského středního i vysokého školství.

V pandemii ale chybějí i lidé v továrnách, službách či hospodách. A tak zaměstnavatelé už dlouho volají po úpravě migrační politiky, která by otevřela dveře většímu počtu pracovníků z ciziny. 

Vyšší úmrtnost i odliv obyvatel nejsou jedinými viníky nedostatku lidí. Během uplynulého roku také odešel rekordní počet lidí do předčasných důchodů. A potřeba řešit situaci tak je skutečně naléhavá. Zprostředkovaným dopadem nedostatku lidí je totiž i tolik skloňovaná inflace.

Uvolnit pravidla pro přistěhovalce za prací

Jak to je možné? Lidé vědí, že si mohou říkat o vyšší mzdy – dokonce pracovní agentury hlásí, že místo změnil rekordní počet zaměstnanců. A vyšší mzdy jsou klasickým proinflačním faktorem, kromě toho, že už tak zdražují třeba suroviny či doprava. 

Čtěte také

Napjatý trh práce vede k rekordně nízké míře nezaměstnanosti. Ta je s necelými třemi procenty nejnižší nejen v Evropské unii, ale spolu s Koreou a Japonskem i mezi všemi vyspělými zeměmi.

V OECD je průměrná míra nezaměstnanosti dvojnásobná. Podle ekonomických teorií je takto nízká míra nezaměstnanosti už nezdravá, protože se pohybuje pod takzvaně přirozenou mírou nezaměstnanosti, způsobenou při normálním vývoji ekonomiky běžným chováním lidí na pracovním trhu.

Příliš nízká míra nezaměstnanosti, kterou Česko zažívá, pak v důsledcích vede k vyššímu růstu domácích úrokových sazeb. Kdyby byla nezaměstnanost vyšší, tlak na růst mezd a tedy i inflační očekávání by nebyly takové a centrální banka by tolik neutahovala. 

Pokud by zůstal populační vývoj negativní delší dobu, v penzijním systému může nastat přímo katastrofa. Až půjdou do penze nejsilnější ročníky takzvaných Husákových dětí, tedy zhruba za dvě desítky let, důchody nebude z čeho financovat. 

Tereza Zavadilová

Přitom řešení je celkem nasnadě. Politici stěží mohou přímo ovlivnit to, kolik dětí se každý rok narodí.

Co ale dokážou, je vyslyšet volání podnikatelů po uvolnění pravidel pro přistěhovalce za prací. V posledních letech vlády podléhaly populistickým protiimigračním postojům, někteří je dokonce zneužívali v politickém boji.

Nová vláda Petra Fialy má šanci ukázat racionální postoj k přistěhovalectví, které by pomohlo firmám i celé české ekonomice.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.