Nezaměstnanost klesá, ekonomika je ale v tuhle chvíli „na prášcích“, varuje Daniel Münich před přílišným optimismem

7. září 2021

Nezaměstnanost v průběhu srpna klesla o jednu desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Na jedno volné místo nyní v České republice připadá méně než jeden uchazeč. Za úspěch to považuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě,“ vyzdvihuje. Optimismus ale brzdí výkonný ředitel Institutu demokracie a ekonomické analýzy (IDEA) při CERGE-EI Daniel Münich.

„Situace v jednoduchých číslech vypadá dobře, ale musíme si uvědomit řadu věcí – je před volbami, ekonomika je ‚na prášcích‘, máme obrovský deficit, dobíhají anti-covid programy a jsou tu fondy z Evropské unie,“ vyjmenovává.

Čtěte také

„Lidé mají za covidové období ušetřené peníze, které teď utrácejí. Možná bychom ale neměli podlehnout vizi, že to tak bude napořád,“ varuje ekonom.

V tom, jak naložit s nedostatkem pracovníků, se ministryně Maláčová rozchází s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Cesta podle ní nevede přes pracovní víza pro málo kvalifikované cizince.

„Zaplavit zdejší pracovní trh občany ze třetích zemí, kteří budou tlačit české mzdy dolů, je prostě špatně,“ kritizuje premiérova slova a naznačuje, že „Ukrajinci“ – jak zmíněnou pracovní sílu souhrnně označuje – mohou být obrovským bezpečnostním rizikem.

Zaplavit zdejší pracovní trh občany ze třetích zemí, kteří budou tlačit české mzdy dolů, je prostě špatně.
Jana Maláčová (ČSSD)

Tato slova považuje za pokrytecká poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který poukazuje na to, že právě za současné vlády přibylo do České republiky na 100 tisíc zahraničních pracovníků.

Ferjenčík v tomto ohledu nechce generalizovat a připomíná, že kvalifikovaní cizinci jsou u nás potřeba. Mohli by pomoct vyřešit třeba problém s nedostatkem zubařů, navrhuje.

Jsme obezřetně vstřícní v tom, že je skutečně potřeba řešit lokální situace.
Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

„Jsme obezřetně vstřícní v tom, že je skutečně potřeba řešit lokální situace, aby nebyly bezpečnostní problémy, ale nechceme nikoho šikanovat,“ shrnuje postoj Pirátů, kteří vidí cestu v podpoře automatizace a tím uvolnění části manuálních pracovníků na jiné posty.

Maláčová: Zbavte se předsudků

„Stále máme obrovský problém se zaměstnaností lidí starších padesáti let a matek malých dětí,“ upozorňuje Maláčová a apeluje na firmy, aby se zbavily předsudků a nebály se zaměstnávat spoluobčany po padesátce nebo rodiče.

Čtěte také

Podstatnou roli v této problematice hraje podle analytika Tomáše Ervína Dombrovského z firmy LMC nedostatek zkrácených úvazků na českém trhu práce. „V tomto ohledu extrémně zaostáváme,“ říká.

A dodává, že zatímco v Evropě tvoří podíl částečných úvazků přes dvacet procent, u nás je to pouhých šest procent, čímž trpí zejména rodiče malých dětí.

Hosty byli:
Jana Maláčová, ČSSD, ministryně práce a sociálních věcí
Mikuláš Ferjenčík, Piráti, poslanec
Tomáš Ervín Dombrovský, analytik firmy LMC, odborník na vzdělávání a trh práce
Daniel Münich, ekonom, výkonný ředitel Institutu demokracie a ekonomické analýzy (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI

Na místě by bylo investovat také do cílených rekvalifikací, domnívá se. „Třeba podpořit firmy v rozšiřování praxí a stáží pro lidi ve vyšším věku, nejen pro absolventy,“ uzavírá s tím, že český trh práce sužují hlavně strukturální problémy.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.