Tereza Zavadilová: Optimismus klepe na dveře. Ale ne na všechny

2. červen 2021

Svět se oklepává z pandemie. To bylo hlavní sdělení nové ekonomické predikce OECD. Globální ekonomika ještě na předkrizových úrovních není, ale má našlápnuto. Letos vzroste o 5,8 procenta, což by mělo vymazat většinu loňského propadu. Vyskytl se ale jiný problém: pandemie způsobuje další prohloubení dvourychlostního světa. 

Hlavním tahounem ekonomického oživení je pokračující vakcinace a pak také americké ozdravné balíčky. Dva biliony dolarů, které vláda Joea Bidena nasypala do podpory ekonomiky, mají dokonce globální dopad – zvednou růst hospodářství celého světa o zhruba jedno procento.

Čtěte také

A výkon americké ekonomiky zdvojnásobí na očekávaných letošních skoro sedm procent – což je nejvyšší úroveň za 37 let. OECD výslovně uvedla, že oživení zrychlují podpůrné programy, jimiž vlády pomáhají firmám a domácnostem, a apeluje, aby od nich neustupovaly. Do té doby, než bude populace naočkovaná natolik, aby neohrozila exponované provozy.

Rozvojové země ani jednu z těchto výhod nemají. Vakcinace postupuje kvůli potížím v infrastruktuře i finančním problémům mnohem pomaleji a zároveň letošní vlny covidu nejtíže dopadly na chudé země. Rozvíjející se ekonomiky logicky mají také omezené zdroje na záchranné programy.

Inflace a OECD

Proto rychlost, jakou se ekonomiky různých zemí dostanou na předpandemickou úroveň, je zcela rozdílná. Pomyslný závod již se svou schopností poručit větru dešti vyhrála Čína a také Turecko – obě tyto velmoci zvládly smazat koronavirové ztráty už loni. Celkem dobré vyhlídky mají Spojené státy, které společně s Jižní Koreou a Ruskem rány zacelí už v půlce letošního roku.

Čtěte také

Na půli cesty je Evropa – evropské země, podporované odkupovými programy Evropské centrální banky i rozvojovými fondy EU, se na předpandemickou úroveň dostanou během příštího roku, Česko konkrétně v polovině roku 2022. Naopak nejdéle – až do roku 2026 – bude postižena Argentina, na předposledním místě Jihoafrická republika, která loni na podzim dostala tvrdou ránu novou mutací viru.

Česku ekonomové z OECD věští lepší budoucnost než před půl rokem – zlepšili odhad růstu ekonomiky pro letošek na 3,3 procenta a příští rok o 4,9 procenta. Ve srovnání s ostatními zeměmi sice Česko koronavirus příliš dobře nezvládlo, ale důvodem k optimismu je to, že vakcinace nyní zrychlila. Český statistický úřad potvrdil, že i letos ekonomika klesla méně, než se čekalo, a to meziročně o 2,1 procenta. Výkon hospodářství pomáhá už od podzimu zachraňovat rozjetý tuzemský průmysl.

Čtěte také

Strašákem posledních měsíců je inflace. OECD radí centrálním bankám ve vyspělých zemích, aby růst cen a přestřelování inflačních cílů psychicky unesly a nehnuly se k předčasnému zvyšování sazeb. Měnové utažení by bylo pro ekonomické zotavení kontraproduktivní. Inflaci táhnou především problémy v dodavatelsko-odběratelském řetězci, to se ale postupně vyrovná díky tomu, že se do něj budou zapojovat dosud uvolněné kapacity.

Česko se ale měnovému utažení nejspíše nevyhne. Centrální banka ohlásila, že k prvnímu zvýšení sazeb může dojít v červnu nebo v srpnu. Jak řekl viceguvernér Marek Mora v rozhovoru pro Seznam Zprávy, občan nemusí mít strach, že by se inflace vymkla kontrole.

Tak ještě aby pod kontrolou zůstaly i úroky třeba na hypotékách.

Autorka je ekonomická novinářka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.