Tereza Zavadilová: Optimismus je tady, čeká se měkčí přistání

19. červenec 2023

S letní možná až příliš silnou vlnou veder přišla vlna optimismu na trhy. Americké akcie mají za sebou rekordní týden a vystoupaly skoro až k historickým rekordům, na kterých byly těsně před invazí Ruska na Ukrajinu. Co je příčinou tohoto nadšení? Hmatatelného vlastně skoro nic.

Zatímco začátkem roku většina ekonomických výhledů a analýz skloňovala slovo recese, nyní ovládla agentury s ekonomickým zpravodajstvím euforie analytiků, že hospodářské ochlazení se nekoná.

Čtěte také

Inflace ve světě začala polevovat, údaje za květen a červen jsou skoro všude lepší, než se čekalo. „Znamená to, že úzká cestička k měkkému přistání se mírně rozšířila,“ shrnul pocity trhu Marko Kolanovič z investiční banky JP Morgan. Jan Hatzius z Goldman Sachs pro Bloomberg uvedl, že pravděpodobnost, že se Spojené státy vyhnou recesi, se zvedla na 80 procent.

Už od pandemie si ekonomové zvykli, že se přepisují dosud platné teorie. Vypadá to, že padla další. Loni by málokdo věřil, že by bylo možné zkrotit inflaci tolik utrženou z řetězu bez toho, aniž by vyspělé ekonomiky spadly minimálně do recese, když ne rovnou do krize. Nyní je ono měkké přistání reálné.

Slabší růst v Číně

Optimistický výhled potvrdila nedávno i bývalá americká centrální bankéřka a současná  ministryně financí Janet Yellenová. Vývoj inflace je podle ní povzbudivý, takže ani ona sama pád ekonomiky do recese už nečeká.

Čtěte také

Hospodářství drží silný trh práce – americká nezaměstnanost je stále někde kolem padesátiletých minim. Naopak, co je pro oživení v Americe, potažmo v celém světě, jistou hrozbou, je slabší než předpokládaný růst ekonomiky v Číně. I ve druhém kvartále má HDP asijské velmoci o dost horší výsledky, než čekali analytici.  

To paradoxně může škodit ještě více evropské ekonomice než té americké. Evropský průmysl je na exportu, potažmo na Číně, značně závislý a i inflace na kontinentě byla kvůli větší energetické náročnosti ekonomik dosud o něco vyšší než ve Spojených státech.

Tereza Zavadilová

Slabší exportní poptávka se odráží na horších výsledcích evropských firem, kontinent samozřejmě také v neposlední řadě stále trpí válkou na východě. Zatímco americké akcie letos vzrostly o 19 procent, evropské zhruba o sedm. 

Inflace ale klesá i v Evropě, dokonce i v Česku se už dostala pod deset procent. Pokud Amerika zvládne projít inflační krizí bez recese, je to skvělá zpráva pro celý svět, i pro Evropu. Optimismus ekonomů a investorů tu dlouho chyběl, tak proč si ho neužít. 

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio