Tereza Zavadilová: OPEC postrašil trhy. A tím to prozatím skončilo

5. duben 2023

Ropný kartel OPEC se o víkendu postaral o vzrušení účastníků trhu s touto komoditou. Nečekaně totiž rozhodl o snížení produkce. Na trhu bude o skoro čtyři miliony barelů ropy denně méně. Analytici přispěchali s předpověďmi, že cenu ropy to vytáhne nad sto dolarů za barel a že krok ropných producentů zvýší ceny benzinu na čerpacích stanicích i inflaci.

Už druhý den poté ovšem bylo vidět, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří.

Čtěte také

OPEC v komuniké odůvodňujícím snížení ceny ropy uvedl, že chce stabilizovat cenové výkyvy, ke kterým v poslední době došlo. No, hlavní motivací ke snížení produkce většinou bývá snaha o zvýšení ceny a tedy i příjmů ropných států. A nejinak tomu bude i teď.

Ale něco pravdy na tom je. Cena ropy se v posledních týdnech dostala pod silný tlak nikoli přičiněním vlastního trhu, ale nervozitou způsobenou problémy bank. Pád několika amerických bank a nestandardní švýcarská záchranná bankovní fúze způsobily propad cen akcií i zhoršení některých makroekonomických výhledů. Cena ropy propadla k 70 dolarům. Na komoditním trhu se objevili spekulanti, kteří začali masivně sázet na budoucí ještě větší pokles cen ropy. To by cenu shodilo ještě níže.

Hra s produkčními škrty

OPEC se tedy snaží snížením těžby cenu ropy alespoň udržet. Jak to bude úspěšné, je otázka. Cena ropy byla nejvyšší loni v březnu, to dosáhla hodnoty 140 dolarů za barel. Od té doby zažívá volný pád. OPEC se snažil cenu podržet podobným rozhodnutím o snížení těžby už loni v říjnu. Cenu tento krok ovšem zvýšil na pouhý měsíc.

Čtěte také

Mezinárodní energetická agentura IEA nedávno upozornila, že poptávka po ropě není dostatečná a zásoby komodity jsou na 18měsíčním maximu, což dlouhodobě tlačí na cenu směrem dolů. Vyšší poptávce po ropě brání nedostatečné ekonomické oživení. Evropu i Ameriku stále obchází strašidlo recese a k velkému průmyslovému boomu nedošlo zatím ani v Číně, ač se to pro letošek čekalo.

Ropa tedy nutně nemusí být faktorem číslo jedna, který bude nadále zvyšovat inflaci. To ale neznamená, že centrální banky mají vyhráno. Bankéřům dělá starosti jádrová inflace, která neklesá – v některých evropských státech včetně Německa rostou ceny potravin dvouciferným tempem.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka

OPEC sám musí také dobře zvažovat, aby hru s produkčními škrty nepřehnal. Ani pro něj, tedy domácí politiku v ropných zemích, není růst globální inflace žádoucí. A příliš velký tlak na pilu by způsobil další upřednostnění alternativních zdrojů, které už stejně pomalu vytlačují fosilní kartel z trhu.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio