Tereza Engelová: Kdo je nový pákistánský premiér?

20. srpen 2018

Bývalá hvězda pákistánského kriketu Imran Chán se stal 22. pákistánským premiérem. Symbolické je, že cestu k  této pozici si pákistánskými politickými kolbišti klestil rovných 22 let.

Kdo je Imran Chán a jaké jsou jeho šance, že přinese Pákistánu změnu? Jediný syn z pěti dětí bohaté láhaurské rodiny. Základní školu vystudoval v rodném městě, v dalších studiích pokračoval ve Velké Británii. Na univerzitě v Oxfordu podobně jako před ním jeho bratranci vedl kriketový tým. Po získání bakalářského titulu z ekonomie se začal profesionálně věnovat kriketu.

Jan Fingerland: Šarífové, vojáci a Chán, aneb Pákistánci volí

Volby v Pákistánu

O všech volbách se vždycky říká, že jsou přelomové. Říká se to i v Pákistánu, a tentokrát je to dokonce pravda.

A byl známý nejen jako vynikající hráč, ale také milovník nočního života. Ve Spojeném království údajně neexistoval noční klub, který by nenavštívil a i když nepil alkohol, jeho vášní byly ženy. Vystřídal jich bezpočet a až do svých 43 let se neoženil.

V roce 1992 dovedl coby kapitán mužstva pákistánský kriketový tým k legendárnímu vítězství na Světovém šampionátu. Kariéru profesionálního sportovce pak ukončil a stal se filantropem. Na počest své matky založil nadaci věnující se onkologické léčbě, v Láhauru vybudoval první nemocnici, která rakovinu léčí.

Když v roce 1996 založil Hnutí za spravedlnost, očekával, že pákistánskou politiku zbaví korupce a vnese do ní svěží vítr. Těžce narazil. Ve volbách v roce 1997 nezískal v dolní sněmovně jediné křeslo. V roce 2002 pak jedno jediné - svoje.

Pan Otočka

Věci se neměnily až do roku 2012, kdy ho podle neoficiálních zdrojů začali podporovat lidé napojení na armádní kruhy, kteří mu měli zajistit větší podporu. Volby v roce 2013 Chánovy přinesly vítězství alespoň v provincii Chajbar Paštúnchwá. Průběžně kritizoval vládu Nawáze Šarífa z prokorupčního jednání.

Imran Chán, nový pákistánský premiér

V roce 2016 pak přišla „zpráva od Boha“, jak Imran Chán označil tzv. Panamské dokumenty. Uniklé tajné dokumenty o offshorových firmách totiž korupční jednání rodiny Nawáze Šarífa potvrdily. Stalo se do té doby něco nepředstavitelného. Premiér byl o rok později odvolán a odsouzen k celkem deseti letům vězení, jeho dcera k sedmi letům. Trest dokonce v červenci tohoto roku nastoupili.

Pro příznivce Chána zadostiučinění, pro jiné, ale důkaz, jak moc vadil armádní klice za Šarífovy vlády ústup od moci a jak moc ji chce armáda prostřednictvím Imrana Chána získat zpět. Podle opozice o Chánově provázanosti s armádou svědčí vlna zatýkání a zastrašování spolupracovníků vůdců obou opozičních stran, tedy jak Šarífa, tak rodiny bývalého prezidenta Ásifa Zardárího během současných voleb.

Dokáže kriketová legenda Imran Chán v roli premiéra vybudovat nový Pákistán?

Pákistánský politik Imran Chán

V Indii je už čtyři roky premiérem Naréndra Módí. Jak poznamenává ve svém komentáři pro stránky agentury Bloomberg indický novinář a spisovatel Pankádž Mišra, Módího vlády se báli všichni ti, kdo znali jeho přesvědčení o nadřazenosti hindského obyvatelstva a věděli, jak křehká je indická ekonomika.

Co se tedy dá od novopečeného premiéra očekávat? Jedna z jeho bývalých milenek označila Imrana Chána jako dokonalé propojení Západu s Východem a zdá se, že velmi podobné očekávání od něj teď také Západ má. Doufá, že se mu podaří přinést do oblasti větší prosperitu, urovná spory s Indií, zajistí lepší práva menšinám a oslabí vliv radikálního islamismu v oblasti. Z projevů Imrana Chána se dá vyčíst, že sám podobné plány pro Pákistán má.

Jenže jedna věc je, co si Imran Chán myslí jako soukromá osoba a druhá věc je, že povede zemi, která je ve svých názorech stále velmi konzervativní, politika je do velké míry klanový byznys a islamismus z hlav určité části populace rozhodně jen tak někdo nevymaže. A Imran Chán v posledních několika letech ukázal, že se tomu umí velmi dobře přizpůsobit. Ne nadarmo se mu v Pákistánu přezdívá „Pan Otočka“.

Jan Fingerland: Čína a Pákistán. Začátek jednoho krásného přátelství

Pákistán vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Islámábádu

Čína a Pákistán k sobě našly cestu. Výmluvným symbolem je právě probíhající návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Islámábádu. Vlastně jde o setkání dvou gigantů, kteří chtějí být ještě větší.

Jako příklad můžeme uvést, že ačkoliv dříve bojoval proti islamistům, teď je naopak propagátorem mírových jednání s Tálibánem a v těchto volbách ho některé islamistické strany podpořily. Zařídil také, aby vláda provincie Chajbar Paštunchwá dala 300milionovou dotaci medrese kontroverzního muly Sami ul Haqa, kterému se přezdívá zakladatel Tálibánu a jehož školou prošlo mnoho tálibánských prominentů. Na obranu Chána je v tomto případě nutno uvést, že si od dotace slibuje větší otevřenost medresy k mainstreamovému vzdělávacímu systému.

Další otočku udělal i v případě obchodování s Čínou. Zatímco před pár lety označoval za nepřípustné, aby Čína ekonomicky ovládla Pákistán a kvůli jeho obvinění z korupčního jednání čínských podnikatelů odložil státní návštěvu Pákistánu i čínský prezident, po vítězství Chánovy strany v červencových volbách bylo patrné, že výhrady jsou tatam.

Chán ve svých projevech opakovaně zmínil plán prohloubit ekonomickou spolupráci s Čínou a dokonce to tweetoval v mandarinštině. Koneckonců Čína už v rámci projektu Čínsko-pákistánského ekonomického koridoru (CPEC) investovala v Pákistánu 62 miliard amerických dolarů. Chán se nechal slyšet, že se chce od Číny učit, jak potírat chudobu a korupci.

Tereza Engelová

Na své si ale za jeho vlády může přijít také Západ. Chán se mezi západními politiky těší oblibě, zvlášť ve Velké Británii má skvělé kontakty a dá se předpokládat, že by do země mohl přivést kýžené zahraniční investory.

Mladí Pákistánci a střední vrstvy si od zvolení Imrána Chána slibují velký posun pro jejich zemi. Především v oblasti zmírnění korupce a klanového nepotismu v politice. Nezbývá než doufat, že je tyto naděje nový pákistánský premiér nezklame.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.