Jan Fingerland: Šarífové, vojáci a Chán, aneb Pákistánci volí

25. červenec 2018

O všech volbách se vždycky říká, že jsou přelomové. Říká se to i v Pákistánu, a tentokrát je to dokonce pravda.

Pákistán je formálně demokracií už od svého zrodu před více než 70 lety. A tamní vlády skutečně často vzešly z hlasování voličů. Jenže zhruba polovinu celé doby vládla armáda, ať už přímo, nebo zprostředkovaně. Teď se rozhoduje o tom, jestli tomu tak bude i nadále. A nebo, jestli to vlastně není nejlepší řešení.

Volby v Pákistánu

Středeční volby ve více než dvousetmilionovém národě jsou vlastně soubojem dvou velkých bloků. Na jedné straně je to Pákistánská muslimská liga, organizace, která má velké zkušenosti se správou země, kterou je tak těžké řídit.

Šarífové kontra Chán

Ligu formálně vede Šabház Šaríf, ale skutečným hybatelem je Naváz Šaríf. Oba zastupují významnou podnikatelskou rodinu, Naváz Šarif stál v čele vlády už dvakrát, příznačně byl vždy odvolán nebo sesazen. Teď je ve vězení a hrozí mu desetiletý trest za korupci.

Šéf Hnutí za spravedlnost Imrán Chán studoval filosofii, ekonomii a politiku v Oxfordu a je etablovaným vůdcem hnutí za změnu pákistánské politiky

Pákistánská muslimská liga obou Šarífů má zhruba stejné šance na vítězství jako Hnutí za spravedlnost, jež založil a vedl Imrán Chán. Média ho obvykle představují jako bývalou kriketovou hvězdu, ale to není přesné.

Jan Fingerland: Čína a Pákistán. Začátek jednoho krásného přátelství

Pákistán vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Islámábádu

Čína a Pákistán k sobě našly cestu. Výmluvným symbolem je právě probíhající návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Islámábádu. Vlastně jde o setkání dvou gigantů, kteří chtějí být ještě větší.

Chán studoval filosofii, ekonomii a politiku v Oxfordu a je už dávno etablovaným vůdcem hnutí za změnu pákistánské politiky. Stylizuje se do role lidového vůdce, který vymete Augiášův chlév pákistánské politiky. A tamní politika je skutečně zaneřáděná, korupcí, násilím i demagogií.

Potíž je v tom, že sám Chán je nyní svými odpůrci obviňován z toho, že se v honbě za vítězstvím spojil s armádou a s ní spojenou tajnou službou. Tedy silou, která možná Pákistán párkrát zachránila od pádu z okraje propasti, ale také ho na okraji této propasti drží.

Tajné síly v pozadí

Chánovo Hnutí za spravedlnost se v poslední době podezřele rychle rozrostlo, asi třetina jeho kandidátů se ke straně připojila teprve nedávno, obvykle přešli z jiných uskupení. Několik politiků z Pákistánské muslimské ligy nedávno mluvilo o tom, že i na ně tlačila pákistánská rozvědka, aby zběhli ke Hnutí za spravedlnost.

Stát prý zaplatil za dvě Češky unesené v Pákistánu šest milionů dolarů

02996407.jpeg

Za Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou, které byly uneseny v Pákistánu, zaplatila Česká republika šest milionů dolarů (zhruba 145 milionů korun). V čísle, které vyjde v pondělí, to uvedl týdeník Respekt. Uvedená částka podle listu výrazně převyšuje dřívější spekulace, které se zmiňovaly pouze o dvou milionech dolarů. Češky se zpátky domů dostaly loni v březnu po dvou letech v zajetí.

Varovně také působí informace, že pákistánské volební úřady poskytly během voleb velkou úlohu armádě, a to s odvoláním na neblahou bezpečnostní situaci. Vedle několika set tisíc policistů na hlasování dohlíželo skoro půl milionu vojáků.

Podezřelé mohou soudit na místě, a pokud někoho shledají vinným, mají právo ho až na šest měsíců uvěznit. Letošní předvolební kampaň navíc provázely rozsáhlé zásahy do svobody médií, zastrašování některých kandidátů a násilí proti civilnímu obyvatelstvu.

Armáda má přitom u veřejnosti velkou důvěru a jak konstatoval sám Imrán Chán, je to nejlépe fungující instituce celého státu. Je otázka, zda se armáda nesnaží, aby všechny ostatní instituce byly tak špatné, že tento stav nikdy nikdo nezmění včetně soudního procesu se zmíněným expremiérem Navázem Šarífem, který svůj proces označuje za zmanipulovaný.

Třetí vzadu

O tom, kdo bude v Pákistánu vládnout – tedy vedle armády a tajné služby – rozhodne nejen vítězství jedné z obou hlavních stran, ale také rozhodnutí toho, kdo se umístí jako třetí.

Jan Fingerland

Pravděpodobně to bude Pákistánská lidová strana, kterou vede teprve devětadvacetiletý Bilavál Bhutto Zardárí. Nese jména dvou slavných rodičů, jeho matkou byla zavražděná expremiérka Bénazír Bhuttová, jeho otec je bývalý prezident Ásif Alí Zardárí.

Právě jeho volba možná rozhodne o tom, kdo sestaví příští vládu v druhé nejlidnatější muslimské zemi, která leží v jednom z geopoliticky nejžhavějších míst světa a vládne jedněmi z největších zásob surovin na světě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.