Tereza Engelová: Kde je Loujain?

16. červen 2020

Bojovala za právo žen řídit automobil a zrušení opatrovnického systému v Saúdské Arábii. Za to sedí Loujain al-Hathloulová už dva roky ve vězení a čeká na soud.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Její rodiče potvrdili, že ji vyšetřovatelé opakovaně krutě mučili. Teď o ní měsíc nemají žádné zprávy a saúdské úřady na dotazy rodiny ani lidskoprávních organizací o stavu Loujain nereagují.

Čtěte také

Loujain al-Hathloulovou zná celý svět jako výraznou tvář kampaně saúdských žen za právo řídit automobil. Ačkoliv s ostatními aktivistkami dosáhly v tomto ohledu vloni významného úspěchu, na svobodě ho společně neslavily.

Zatímco korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán vychvaloval v západních médiích svou pokrokovost za to, že ženám umožní udělat si řidičský průkaz a pustí je i na koncerty či sportovní utkání, skutečné bojovnice za práva žen mučili jeho agenti v neoficiálním vězení zvaném „hotel“.

Šest nejvýraznějších tváří saúdského emancipačního hnutí tam bez zatykače odvezli v květnu 2018 a podle Amnesty International ženy tři měsíce bili, sexuálně zneužívali, dávali jim elektrické šoky, spánkově je deprivovali a mučili tzv. waterboardingem.  

Ropný roubík

Když Loujain al-Hathloulovou uviděli v srpnu téhož roku rodiče při první návštěvě v oficiálním vězení, byli v šoku. Dcera se třásla, měla podlitiny v obličeji a nebyla téměř schopná sedět ani chodit.

Čtěte také

To ještě nevěděla, že režim mezitím donutil jejího manžela – známého saúdského stand-up komika Faháda Albutairího – se s ní rozvést a že ji saúdská média veřejně označují jako zrádkyni státu a zaprodankyni cizích mocností.  

Tak nakonec zní i oficiální obvinění, za které Loujain hrozí až 20 let za mřížemi. Podle žaloby podkopávala státní bezpečnost například návštěvami mezinárodních konferencí nebo kontakty s delegací Evropské unie v Saúdské Arábii. Protizákonný je i samotný boj za práva žen, neboť ta podle žalobce zajišťuje v Saúdské Arábii ženám zákon šaría.

Zatímco část zatčených aktivistek je mezitím na svobodě, Loujain stále čeká za mřížemi na první přelíčení. Měla k němu jít v březnu. Kvůli koronavirové krizi byl ale soud odložen na neurčito. Rodina se teď strachuje, co se s Loujain stalo. Telefonáty, které měla povolené jednou za týden, ustaly a rodiče o ní měsíc nemají žádné zprávy. Její sestra Lina tento týden umístila na Twitter zoufalý vzkaz: „Moje sestra už měsíc nevolala. Kde je Loujain?“  

Čtěte také

Brutální styl potlačování lidských práv a opozičních názorů pod stínovou vládou saúdského korunního prince symbolizuje vražda opozičního novináře Džamála Chášukdžího, kterého bin Salmánovi agenti rozřezali v roce 2017 na saúdském konzulátě v Istanbulu.

V případě pozatýkaných ženských aktivistek je situace o to absurdnější, že navenek se Muhammad bin Salmán prezentuje jako reformátor země, kterou se snaží modernizovat právě i třeba rušením zákonů omezujících ženská práva. A protože saúdská ropa je zásadní pro fungování mnoha ekonomik, západní politici se tváří, že mu to rádi věří.

A nezměnil to zatím ani koronavirus, i když mohl. Kvůli prudkému propadu cen ropy a jejím velkým přebytkům, které nemá Saúdská Arábie momentálně kam vyvážet, nastala ideální příležitost, kdy by mohli západní politici dát rázněji najevo nesouhlas s postupy, které saúdský režim uplatňuje v oblasti lidských práv.  

Americký prezident Donald Trump se nechal i slyšet, že by mohl saúdskou ropu přestat dovážet zcela, aby pomohl americkému ropnému průmyslu. Pokud tedy západní politici alespoň na chvíli nemusí držet v puse ropný roubík, kdy jindy, když ne teď, by se mohli začít i oni ptát: „Kde je Loujain?”

Autorka je komentátorka serveru HlídacíPes

Spustit audio