Tereza Engelová: Jste dobří, ale stejně vás nemáme rádi

20. listopad 2020

Ačkoliv se zbytku světa může zdát, že americké prezidentské volby mají jasného vítěze a tím je demokratický kandidát Joe Biden, Američané si stále jeho výhrou nemůžou být na 100 procent jistí.

Donalda Trumpa sice Biden porazil přesvědčivě jak na počty volitelů, kterých má za sebou k dnešnímu dni 290 z potřebných 270, tak v lidovém hlasování, kde získal 51 procent hlasů oproti Trumpovým 47,2 procentům.

Čtěte také

Jenže Donald Trump zvolil taktiku zdržování a ta by mohla v některých případech přinést plody. Týmy Trumpových právníků podaly desítky žalob na procedurální pochybení během voleb. Některé z nich stihly už soudy zamítnout jako neopodstatněné. Na Trumpovu žádost se také přepočítávají hlasy například v Georgii, v Michiganu a zřejmě dojde i na Wisconsin.

Jednotlivé státy mají na oznámení výsledků hlasování čas do začátku prosince. A jak komentují některá americká média, začínají narůstat obavy, že by to nemusely stihnout.

V takovém případě by pak na setkání volitelů, kteří oficiálně volí amerického prezidenta v polovině prosince, delegovala volitele místo opožděných států Sněmovna reprezentantů. A tam mají republikáni s demokraty téměř vyrovnané pozice.

Polovina Američanů

Jak uvedl deník The New York Times, mohlo by dojít k tomu, že i stát, kde zvítězil demokratický kandidát, by měl nakonec republikánské volitele.

Čtěte také

Jakkoliv jsou popsané obavy spíše spekulováním médií coby, kdyby a s největší pravděpodobností na nejčernější scénáře nakonec nedojde, mnohem reálnější můžou být obavy demokratů z toho, co se jejich administrativě povede prosadit po lednové inauguraci nového prezidenta. Rozhodně se totiž nemají čím chlubit.

V Kongresu sice stále drží velmi těsnou převahu 222 křesel oproti republikánským 209. Ve volbách si ale pohoršili, ztratili 10 křesel a republikáni jich 12 získali.

O rozložení sil v Senátu sice finální boj proběhne až v lednu, kdy se budou volit ještě dva senátoři. Aby byly pozice demokratů a republikánů alespoň vyrovnané, museli by ale demokraté získat obě tato křesla. A to se nejeví jako reálné ani těm největším optimistům.

Čtěte také

„Pokud bychom posuzovali tyto volby jako úspěch, v těch dalších zcela pohoříme,“ shrnula hořkosladké pocity demokratů poslankyně Abigail Spanbergerová. Jakkoliv se média prozatím tetelila nad úspěchem Joe Bidena a Kamaly Harrisové, realita je taková, že demokraty volila polovina Američanů. Ta druhá jim zkrátka nevěří.

A pokud chtějí demokraté svou zemi, jak říkají, sjednotit nebo někam posunout, musí se nad svým přístupem k řešení palčivých témat americké společnosti vážně zamyslet.

Trefně pocity nemalé části Američanů komentoval ve své talk show komik Bill Maher, když řekl: „Jste dobří, jste chytří, ale stejně vás nemáme rádi.“

Podle něj totiž liberální strana ztratila takzvaně zdravý rozum, když dogmaticky prosazuje věci, se kterými se plno lidí nemůže jednoduše ztotožnit. Jako příklad uvedl kauzu, kdy stanice NBC zvažovala vyhodit z pořadu herce Maria Lopeze za to, že se v rádiu vyhranil proti názoru, aby děti měly možnost měnit své pohlaví, než dosáhnou dospělosti. Nebo že se známá herečka omlouvá postiženým za svou postavu, která měla ve filmu pouze dva prsty.

Tereza Engelová

Otevřené a všeobjímající postoje jsou sice hezké, ale většinová společnost se nesmí cítit být jejich rukojmím, shrnul pocity řady Američanů Bill Maher. Pokud to demokratům nedojde, nečekají Spojené státy jednoduché čtyři roky.

Autorka je komentátorka serveru HlídacíPes

Spustit audio