Tereza Chaloupková: Rakousko v roce 2021. Adieu, Herr Kurz!

4. leden 2022

V souhrnu rakouského roku 2021 na politické a veřejné scéně rezonovala zejména dvě témata. Kurz a korona. Kurz odešel, korona zůstala. Rakouský exkancléř Sebastian Kurz odešel nadobro z politiky, i když ne v důsledku nezvládnutého koronamanagementu. Šlendrián – tak popisují mimochodem rakouští komentátoři přístup politiků k přípravě na podzimní vlnu epidemie. 

Datum velké politické změny „Kurzu“ bylo podobně jako v Česku hluboko v druhé půlce roku, a sice o víkendu 9. října. Ještě předtím se odehrálo jiné politicky významné střídání. Rakouský ministr zdravotnictví byl vyměněn v dubnu.

Čtěte také

Vyčerpaný Rudolf Anschober předal nejošemetnější vládní křeslo současné doby svému stranickému Zelenému kolegovi Wolfgangu Mücksteinovi. Ten, ač držíc se velmi statečně, dává téměř skrz všechna svá veřejná vystoupení nechtěně najevo, že nikdy nebyl kariérním politikem, nýbrž do roku 2021 obvodním lékařem.

Strana zelených se překvapivě drží v rámci vládní koalice jako ta ač menší, ale stabilnější a věrohodnější konstanta. I to se v průběhu roku 2021 výrazně změnilo. Souvisí to jednoznačně s Kurzovým politickým koncem, respektive důvody, které k němu vedly.

Vyšetřování několika nejvyšších vládních představitelů z ÖVP, policejní razie na ministerstvu financí a v sídle Kurzovy strany lidové. Uniklé obsahy chatů, které vyznívají velice nelichotivě a slouží jako důkazní materiál k obviněním, kterým sám Kurz a jeho blízcí spolupracovníci teď čelí.

Zemětřesení v Kurzově ÖVP

Na začátku října opustil Sebastian Kurz post kancléře a na začátku prosince post předsedy Rakouské lidové strany kvůli vyšetřování pro podezření z úplatkářství a zneužití důvěry.

Čtěte také

Ukázalo se, že k tomu, aby ovládl průzkumy veřejného mínění a předehnal jako kancléřský kandidát v roce 2017 svého stranického konkurenta, nepoužil jen svůj vlastní šarm a nepopiratelnou řečnickou a politickou šikovnost, ale i zfalšované průzkumy veřejného mínění a inzeráty v novinách financované z peněz ministerstva financí.

Systém takzvaného message controlling neboli ovládání toho, jak a co bude o straně lidové publikováno, dovedl Kurz téměř k dokonalosti. Ačkoliv jako nejmladší ministr zahraničí a nejmladší kancléř Evropy Kurz vstoupil do dějin rakouské politiky, rok 2021 zase vstoupil do rakouských politických dějin jako rok pádu tohoto „zázračného dítěte“ a rok, kdy se dostaly na povrch jeho politické skandály. Tento kariérní sešup byl hodně rychlý a nejenom pro samotného Sebastiana Kurze.

Čtěte také

Kurz stáhl spolu se svou politickou figurou v uvozovkách ke dnu nejen několik nejbližších spolupracovníků, kteří byli místními novináři označování za součástky takzvaného systému Kurz, ale i samotnou Rakouskou lidovou stranu, které v době nástupu do jejího čela v roce 2017 přidal přízvisko – „nová“.

Jak dopadnou vyšetřování proti teď už expolitikovi Kurzovi, to se teprve uvidí, jednotlivé procesy se mohou táhnout i několik let. Co je ale jisté už teď, že Kurz zanechal vládní lidovou stranu ve stejném rozkladu, v jakém ji v roce 2017 přebíral. A ÖVP bude mít co dělat, aby se z toho oklepala. Kurzovo jednání narušilo nejen důvěru v průzkumy veřejného mínění, ale i důvěru občanů v akceschopnost rakouské vlády.

A na závěr jen malý dovětek. Pár dní po listopadovém narození prvního Kurzova potomka koloval místními médii vtip, že podle nového nezávislého průzkumu je Sebastian Kurz tím nejlepším tatínkem na světě.

„Adieu, pane Message Control,“ řeklo si v roce 2021 Rakousko.

Autorka je publicistka

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio