Témata sázek

20. květen 2004

Názor ombudsmana Otakara Motejla, že by se neměly vypisovat sázky na volby, sice vyvolal diskusi, ale pouze akademickou. Většina sázkových kanceláří se totiž k vypisování sázek nechystá. Důvodem přitom není souhlas s názorem ombudsmana, že je divné, když sázkař svým hlasem může výsledek ovlivnit, ale zcela pragmatický odhad sázkových kanceláří, že by o tento typ sázek nebyl valný zájem.

Je to jako vypisovat sázky, zda budou vybudovány jezy na Labi. Ministerstvo dopravy hovoří o stavbě vysoké priority, Ministerstvo životního prostředí o ekologickém zločinu a vláda neví, zda vůbec disponuje kompetencí v tomto sporu rozhodnout. Sázet by se tedy muselo prvně na to, zda právníci označí za rozhodující normu novelu zákona o vnitrozemské plavbě, anebo novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Než by se sázkař dozvěděl, zda něco vyhrál, dávno by ztratil tiket.

Jezy na Labi představují šestimiliardovou státní zakázku, ze které by nakonec profitovali rejdaři. Ti si ovšem po vstupu do Evropské unie uvědomili, že mohou úspěšně podnikat i na jiných řekách, než je Labe a Vltava, což by nepochybně ovlivnilo kurzy. Sázkař by také nutně musel vzít v úvahu stanovisko rybářů, kterým se podobně jako milovníkům přírody jezy nezamlouvají. Důležité pro stanovení kurzu by bylo, kolik ministrů rybaří. Sázet na jezy je neatraktivní i proto, že nelze odhadnout sílu betonářské lobby, neví se, jak vysoké jsou ve hře provize. Než tedy hádat, zda vláda utopí šest miliard v Labi, je nesrovnatelně zajímavější tipovat výsledky fotbalistů na Euru. To sázkové kanceláře nepochybně umožní. Naděje, že na fotbalovém mistrovství Evropy sázky nebudou rozhodovat o výsledcích, je daleko vyšší než v naší lize, takže vsadit může klidně i ombudsman.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.