Tající ledovce uvolňují do atmosféry skleníkový plyn metan. Na výzkumu se podíleli i čeští vědci

3. leden 2019

Vědci, včetně těch českých, sledovali chování tajícího grónského ledovce. Zjistili přitom, že odtékající voda obsahuje metan.

„Měřila se koncentrace rozpuštěného metanu ve vodě, která pochází původně z povrchu ledovce. Protéká na jeho dno a pak vyplachuje zpod ledovcového ekosystému různé látky,“ popisuje jeden z autorů vědecké studie Marek Stibal z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Množství metanu, které za tři měsíce uniklo z ledovce, bylo relativně malé. Eventuální únik z celkového povrchu ledovci pokrytého Grónska by prý ale mohl být podstatně vyšší.

Produkci metanu v ledovci mají na svědomí metanogenní archea. „Jsou to organismy, které za vhodných podmínek – především za nepřístupu kyslíku – metabolizují různé substráty na metan a ten se buď v ledovci hromadí, nebo se vyplachuje tavnou vodou,“ vysvětluje Stibal.

Dodává ale, že vědci zatím nevědí, jestli je naměřený metan moderní, nebo jde o zásoby, které mohou být staré i 30 tisíc let.

Je prý pravděpodobné, že efekt ledovcového metanu se podílí na takzvané zpětné vazbě globálního oteplování. Když se totiž skleníkové plyny z tajících ledovců uvolňují do atmosféry, zpětně tak přispívají k dalšímu oteplování.

Spustit audio