Tajemné kruhy v poušti

4. červenec 2012

Na jihu Afriky vznikají v travnatých porostech záhadné kruhy holé půdy. Nejnovější výzkum prokázal, že „životní cyklus“ kruhů trvá několik desítek let.

„Tajemné kruhy“ v obilí příliš tajemné nejsou. Obvykle vznikají přičiněním vtipálků či podvodníků. S desetitisíci kruhů holé země uprostřed travnatých plání „zdobícími“ rozsáhlé území od jihu Angoly po sever Jižní Afriky je to úplně jinak. O jejich přirozeném vzniku nikdo nepochybuje. Nikdo zároveň neví, jak vznikly. Místí domorodci je považují za stopy, jež po sobě zanechali duchové. Nejnovější výzkum ukazuje, že „kruhy v trávě“ vznikají a zanikají v cyklech trvajících několik desetiletí.

Americký biolog Walter Tschinkel z Florida State University v Tallahassee se poprvé setkal se záhadnými jihoafrickými kruhy v soukromé rezervaci Nimib Rand Nature Reserve v roce2005 a byl přesvědčený, že jsou výsledkem činnosti termitů. Spekuloval o tom, že hmyz buď sežral kořínky travin nebo rostliny otrávil chemickými látkami vylučovanými do půdy. Jenže zevrubný průzkum půdy uvnitř kruhů neodhalil jediného termita.

Tajemné kruhy v trávě z výšky

Tschinkel otestoval řadu dalších teorií. Bez výsledku přidával do půdy uvnitř holých kruhů nejrůznější minerály v naději, že odhalí, který prvek rostliny k růstu postrádají. Přenášel půdu ze zatravněných ploch dovnitř kruhů v naději, že na ní vyroste tráva. Opět bez efektu. V nejnovějším výzkumu se rozhodl podívat na celou věc s nadhledem – z perspektivy kamer na palubě satelitů. Použil snímky s vysokým rozlišením z různých období a sledoval změny kruhů. Ukázalo se, že průměrný věk kruhů se pohybuje kolem šedesáti let.

Tajemné kruhy v Namibské poušti po dešti

Kruhy v trávě mají svůj životní cyklus. Vzniknou, pomalu rostou až dosáhnou svého vrcholného rozkvětu. Pak už to s nimi jde s kopce. Pomalu se zmenšují a nakonec zaniknou. Kruhy tedy žijí svým vlastním životem. Co jejich cyklus určuje, však zůstává i nadále záhadou.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.