Tabák obelstil lišaje

27. leden 2010

Nezvyklým úskokem se vypořádal s útokem housenek lišajů tabák planě rostoucí v pouštích amerického jihozápadu.

Americký lišaj Manduca quinquemaculata si za své služby při opylení květů tabáku Nicotiana atenuata "neúčtuje" jen odměnu ve formě nektaru. Vybírá od rostliny krvavější daň. Samičky kladou na listy tabáku vajíčka a vylíhlé housenky se pak na rostlině pasou. Dokážou přitom tabák těžce poškodit. Rostlina našla proti zradě lišajů účinnou protizbraň. Tým biologů vedený Ianem Baldwinem z Ústavu Maxe Placka pro chemickou ekologii zjistil, že pokud není tabák napaden housenkami lišaje, otevírá květy hlavně v noci a nabízí je nočním motýlům. Pokud je rostlina napadena housenkami, reaguje na podráždění slinami housenek žvýkajících listy razantní změnou chování. Začne květy otevírat až po rozednění, kdy už lišajové nelétají. Zajistí si tak, že k sobě nenaláká další lišaje. Květy otevřené přes den nezůstanou neopylené. Role opylovačů se ujmou kolibříci.

Rostliny běžně reagují na poškození býložravci složitými biochemickými reakcemi. Některé zajistí "hojení", jiné jsou zaměřené proti škůdci. Napadené rostliny například zvyšují syntézu hořkých látek, jež mají útočníka "znechutit" anebo produkují látky narušující škůdci trávení. Další molekuly uvolněné z poškozených rostlinných pletiv slouží jako varování jiným rostlinám. Tabák Nicotiana atenuata využil reakce na látky z housenčích slin ke spuštění neobvyklého obranného mechanismu, který Baldwin a jeho kolegové popsali ve studii zveřejněné prestižním vědeckým časopisem Current Biology.

Logo

Zdroj: Current Biology
webové stránky Ústavu Maxe Plancka pro chemickou ekologii

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.