Summit byl setkáním státníků s podobnými temperamenty, komentují média

12. červen 2018

Americký deník Washington Post v komentáři k singapurskému summitu připomíná často opakovanou tezi, že mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem lze navzdory mnoha odlišnostem vysledovat řadu podobností.

Oba se narodili do bohatého a privilegovaného prostředí a oba také mají tendenci k ostrým osobním útokům na všechny, kteří se jim znelíbí. Jak Trump, tak Kim rovněž milují pozornost médií. „Jsou to popudliví alfa samci, a ve vládnutí nepřipouštějí konkurenci. Oba mají sklon k bombastickým vyjádřením a k přehánění, a oba se během summitu shodně snažili mít navrch,“ tvrdí Washington Post.

Dvě zrcadla

Pro londýnské The Times to dokonce chvílemi vypadá, že se Trump ve svém protějšku vidí. „Ale nakonec je určitá útěcha v představě, že americký prezident, který ještě nedávno paternalisticky peskoval Kima coby ‘malého rakeťáka‘, je coby ‘velký rakeťák‘ svému soku podobný,“ uvádí komentář.

Samozřejmě však mezi nimi existují i obrovské rozdíly. Naznačilo to chování Kima po příletu do Singapuru. Jistě, není pochyb, že umí být nesmírně krutý. Je to diktátor, který nechal popravit vlastního strýce a zřejmě nechal zavraždit i svého nevlastního bratra.

Ale americká tvrdost a asertivita neplatí. Jihokorejští činitelé, kteří byli u summitu Kima s prezidentem Mun Če-inem, zdůrazňují, že diktátor nade vše vyžaduje dobré chování a zdvořilé vystupování. 

Věkový rozdíl

Kimovi je čtyřiatřicet a je tedy více než o polovinu mladší než Trump, jemuž bude ve čtvrtek dvaasedmdesát. Strávil několik let ve Švýcarsku a v mnohém ohledu je kosmopolitnějším člověkem než Trump, celoživotně svázaný především s New Yorkem.

„A jestliže americký prezident nedokázal dlouhodobě udržet kamarádský přístup k mladistvému premiéru Kanady, je obtížné si představit, že by mu to dlouho vydrželo i s Kimem. Stačí malá urážka a ze sbližování nebude nic,“ předvídají Timesy.

autor: rma
Spustit audio

Související