Sucho bude až do půlky května. Jedna bouřka nic nezmění, říká bioklimatolog

4. květen 2018

Určitě jste už stačili zaznamenat aktuální nebývalé sucho, navíc hned na jaře. Čeká nás sucho po celý rok 2018? Bude se opakovat katastrofální nedostatek vody z roku 2015?

„Obávám se, že tady po třech letech máme opět nešťastný souběh dvou such: zemědělského a hydrologického,“ varuje bioklimatolog a koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka.

Padesátiletá anomálie

Mohlo by jít o běžnou variabilitu našeho počasí, jakou jsme zažili už v roce 2000. Tehdy nepršelo celé dva měsíce, ale začalo to až v květnu. „To by nebylo nic zvláštního. Co ale jiné je, že nám teď neprší po velmi suché zimě. Navíc po celém srážkově podprůměrné loňském roce. Rok jsme tak začali s malou vodní zásobou a do toho přišel nezvykle teplý duben,“ vysvětluje.

Nejhůř je na tom velká část jižních Čech a celý Moravskoslezský kraj. „Tam teď máme anomálii, která nastává tak jednou za 50 let. A podle aktuální předpovědi se to nezlepší ani do poloviny května.
Miroslav Trnka, bioklimatolog

Na jihu Čech napadlo včera místy až 50 milimetrů srážek

00953032.jpeg

Ve včerejších bouřkách na jihu Čech napršelo většinou do 20 milimetrů. Ojediněle to bylo ale až přes 50 milimetrů. Už dopoledne spadlo velké množství srážek v Novohradských horách a během odpoledne pak také nad povodím Zlatého potoka na Prachaticku. Vydatného deště nebylo ušetřeno ani Táborsko, kde srážkoměry ukazovaly až 58 mm.

Pokud máte pocit, že je po nočních bouřkách taky po suchu, jste prý na omylu. Na zvrat současné situace, obzvláště v jižních Čechách, to nejspíš stačit nebude, predikoval Trnka. K doplnění krizového stavu povrchových vod je totiž třeba několikadenní, dlouhodobý a hlavně pomalý déšť. Přívalové srážky jen stečou z povrchu. Na studních jednu bouřku nepoznáte vůbec.

Co s tím?

Miroslav Trnka by byl rád, abychom si tento čas zapamatovali. Pro chvíle, kdy zas bude s vodou hůř. „Máme koncepci, jak zmírňovat dopady změn klimatu. Ale ve chvíli, kdy začne pršet, tak ochota investovat desítky miliardy ze státního rozpočtu rychle klesá. Když ale začne epizoda sucha, je pozdě.“ Nezbývá než začít měnit krajinu, ale „bude trvat nejmíň jednu generaci, než opatření vůbec uvedeme v život, zdůrazňuje.“  

Odchylka půdní vlhkosti od obvyklého stavu v období 1961 - 2010

Trnka je koordinátorem webu Intersucho, který monitoruje povrchový stav vod do hloubky zhruba jednoho metru. Proč by vás ale měla zajímat jen povrchová vrstva vod? „Právě z této hloubky totiž čerpají vláhu rostliny, a to i zemědělské. Je to první indikátor toho, co se bude dál dít. A začíná to vypadat vážně.“

Musíme změnit krajinu

Máme v Česku ale nějaký recept, jak se suchem dlouhodobě bojovat? „Je nutná kombinace hned několika opatření a je třeba vrátit do krajiny přírodě blízké prvky. Vedlejším efektem jsou pak benefity v podobě lepšího hospodaření s vodou. To vám ale pořád nezaručí, že vám doma taky poteče voda z kohoutků.“

Opatření proti suchu (podle Hnutí Duha):
- je třeba do lesů vracet druhy, které tam patří (listnaté stromy, duby apod., ale záleží na poloze lesa)
- smrk patří už jen na vrcholné partie našich hor
- v zemědělství je třeba snížit velké rozlohy polí
- návrat zeleně do krajiny, a to tak, aby se snížila eroze půdy
- české řeky byly zkráceny na třetinu své původní délky, dnes potřebujeme, aby znovu meandrovaly
- revitalizovat potoky, stavět nové rybníky nebo menší vodní nádrže

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.