Střídavá péče není optimální pro žádného jedince, říká Barbara Nesvadbová

14. září 2018

„O střídavé péči si nemyslím, je optimálním uspořádáním pro svět jakéhokoli jedince, jakéhokoli věku. Ani s tím, že ji Ústavní soud schválil jako precedens. Nicméně, když už je to dobrá volba v rámci jeho verdiktu, tak by měla být i stejná povinnost obou rodičů,“ říká na téma rodičovství a rozpadlých rodin host Osobnosti Plus, spisovatelka Barbara Nesvadbová.

Mám kolem sebe spoustu žen, které například začínaly se skvělou chirurgickou kariérou v Motole, pak odrodily dvě děti, kariéra byla pochopitelně přerušena a jejich platové podmínky šly dolů. Chytly střídavku u muže, který si mezitím budoval kariéru. Najednou neměly ani svoji domácnost, které se reálně obětovaly, ani svoji práci. Myslím, že je to nespravedlivé,“ dodává.

Spisovatelka a novinářka Barbara Nesvadbová se narodila 14. ledna 1975 v Praze do rodiny dvou lékařů, psychiatrů. Na Univerzitě Karlově vystudovala žurnalistiku. Pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa a Playboy, zabývala se mediálním výzkumem v agentuře Ogilvy and Mather, měla televizní pořady Tváří v tvář a Muži podle Nesvadbové a v rádiu Zrcadlo Báry Nesvadbové. Druhé desetiletí je šéfredaktorkou české edice prestižního módního časopisu Harper's Bazaar. Zároveň v rámci charitativních projektů navrhuje boty a oblečení. Plynně hovoří a překládá z angličtiny, němčiny a ruštiny. Jejím bývalým manželem je politik Karel Březina, mají dceru Bibianu Nesvadbovou.

Veganství a veřejná image

Barbara Nesvadbová je veganka a říká s lehkou skepsí, že je vděčná alespoň za 37 veganských restaurací v Česku. Ke svému životnímu stylu pak dodává: V rámci života jako takového, nějakého naplnění bytí, každého dne a poslání člověka na zemi, to hledám každým dnem. A i třeba v rámci dobré knížky nebo hudby jsem hledající. Jen houby už nehledám, protože jsem krátkozraká.“ 

Vysvětluje také rozdíl mezi představou image, kterou vyvolává v médiích, a její skutečnou osobou. „Myslím, že jeden tvor může mít mnoho tváří. Nemusí být nutně schizofrenní, ale možná každý z nás má nějaké různé role. A jedna z mých rolí, kterou užívám ponejvíc v rámci filantropických projektů, je prostě holka s nakudrcenými vlasy a velkým výstřihem.“

Mám holčičí domácnost a moje dcera je moje nejbližší přítelkyně.
Barbara Nesvadbová

Globální emancipace

Úspěšná spisovatelka, manažerka a novinářka se v minulosti několikrát vyjádřila k otázce feminismu, a to v kladném i záporném smyslu. Zaráží mě, jak negativní konotace slovo feminismus má,“ říká Nesvadbová. „Ale myslím, že si neprotiřečí nic z toho, co jsem kdy řekla. Feministkou zcela jistě jsem a myslím si, že se alespoň v rámci STG platformy enormně zasazuji o toto téma v rámci republiky a snažím se emancipaci postavit do dobrého světla. A nemyslím si, že by měla fungovat jen lokálně, nad tímto tématem by se mělo přemýšlet i globálně,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Barbarou Nesvadbovou. Hovořit bude mimo jiné o svém tatínkovi, spisovateli a psychologovi Josefu Nesvadbovi.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související