Strašlivý omyl

3. září 2004

Při rutinní registraci do voleb se karlovarské organizaci Unie svobody povedlo něco, co u nás nejspíše nemá obdobu. Zmocněnkyně strany se pokusila zaregistrovat unionistické kandidáty na ředitelství silnic a dálnic. Takový omyl lze opatřit přívlastkem strašlivý, protože to nejhorší, co může politiky potkat, je, když se zesměšní. Najít krajský úřad je úkol, se kterým si poradí i prostý občan, který vůbec nemá ambici usednout v jeho zastupitelstvu. Postačí i poloviční gramotnost, není třeba umět psát, postačí schopnost přečíst tabuli u vchodu.

Snadnost procedury tím pádem zakládá nejistotu, zda se skutečně jednalo o omyl. Zmocněnkyně mohla například u vědomí stávajících volebních preferencí usoudit, že nemá smysl utrácet za volební kampaň. Anebo mohla po přečtení kandidátky usoudit, že nejlepším způsobem, jak mohou kandidáti na službu veřejnosti prospět spoluobčanům, bude, když u silničářů vyfasují lopaty a košťata. Verze s politováníhodným omylem je pak ještě horší než sabotáž. Ilustruje obecnou představu o politicích, coby lidech odtržených od každodenního života. Karlovarští unionisté by měli zvážit, zda po utrpěné blamáži má jejich pokus o připuštění do politické soutěže ještě smysl.

Nepřekvapilo by, kdyby zůstali v regionálních volbách v Karlových Varech nevolitelní už z obavy, že se jim nemusí podařit najít úřad, o který se ucházejí. I těchto několik namátkou zmíněných asociací ukazuje, že to, co na sebe přivodili karlovarští unionisté, je politickou sebevraždou, něčím, co jim určitě nemůže přát ani ten nejzavilejší politický nepřítel. Nejhorší na podobném trapasu je to, že ho už nemá smysl řešit. Unionisté na Karlovarsku prostě mají po volbách.

autor: iho
Spustit audio