Štorch-Marien se po bankrotu svého Aventina dostal do psychické krize, pak propadl kokainu

22. květen 2023

„Byl by to román hodný moderního Balzaka: Popsat vznik, slávu i pád nakladatelství, které i po výtvarné stránce povzneslo naši knihu do světové výše,“ napsal ve vzpomínkách na Aventinum básník Vítězslav Nezval. Tvůrce Aventina Otakar Štorch-Marien v něm dokonale uplatnil svůj renesanční kulturní záběr a jeho nesmírná velkorysost se stala hnacím motorem Aventina i jeho zkázou.

Čtěte také

Za pouhých 15 let existence Aventina v něm vyšlo víc jak 700 titulů, mnohé v několika vydáních, vždy s vysokou grafickou úrovní: Jaroslav Karásek ze Lvovic, Vítězslav Nezval, Vilém Závada, Jaroslav Seifert, Guillaume Apollinaire a další.

Po několika velkorysých letech ale následoval bankrot, Štorch-Marien se ocitl v těžké psychické krizi a uchýlil se ke kokainu.

Jeho životní příběh připomenou v repríze pořadu publicista Jan Sedmidubský a historik Eduard Burget. Na webu jen do 22. června 2023.

Aventin působil v letech 1919–1934; obnoven pak byl v období 1945–1949. Dnešní Aventinum nakladatelství, s.r.o. bylo zapsáno do Obchodního rejstříku 19. června 1992.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.