Sto dní Angely Merkelové

3. březen 2006

Velmi zřídka proběhl něčí nástup do nové vrcholné funkce tak hladce, jako se to stalo loni koncem roku paní Merkelové. 75 procent lidí dle průzkumů z ní mělo dobrý pocit a na stupnici oblíbenosti politiků ve zpravodajském časopise Der Spiegel dosáhla 85 procentních bodů, což bylo mnohem, víc, než kdy měli její předchůdci Schröder či Kohl.

0:00
/
0:00

Na Němce zapůsobila jasností, střízlivostí a věcností, kterou ostře kontrastovala se svým předchůdcem Schröderem, který byl známý svou košatou rétorikou a zduřelým egem, napsal Der Spiegel. Po prvních výstupech na zahraniční i domácí půdě ji začali chválit všichni. Dokonce její tradiční rival z bavorské CSU o ní začal hovořit jako o brilantní političce, která dokáže být zatraceně cool. Podobně o ní psaly i noviny a časopisy a to i tradičně levicové jako je Tageszeitung či levicověliberální Frankfurter Rundschau, kde jsme mohli číst, že tato dáma má vše, co potřebuje mít kancléřka.

Nálada ve společnosti se rychle promítla i do hospodářství, takže se o vánocích utratilo stejně jako předloni, lidé začali více nakupovat. Začali více věřit budoucnosti Německa a přestali spořit na horší časy. Jenže, a tady je ten problém, k tomu ke všemu došlo, aniž společnost prošla nějakou hlubší a podstatnější změnou. Reformy se zastavily, což mohlo u občanů vzbudit zcela mylnou představu, že je možné dosáhnout lepších výsledků bez výraznějších reforem, které chtěl právě Schröder. Současný recept paní kancléřky je velmi jednoduchý. Nečekejte nic závratného, žádná překvapení. Používá málo slov, ale zároveň skoro nic nedělá. Merkelová v první fázi své vlády v politice pauzíruje a národ si pohodlně ustlal pod jejím vedením v německém klídku, i když venku zuří globalizace. Der Spiegel nazval způsob dosavadní vlády Merkel-pauzou. Vypadá to, jako když si Německo potřebuje trochu odpočinout a nadechnout se po tak dlouhých reformních debatách, nekonečné volební kampani a povolebních unavujících koaličních jednáních.

Tohle všechno paní Merkelová evidentně ví, a proto vyhlásila takzvanou politiku malých kroků. Odborníci to chápou a vyvstělují snahou nevystrašit občany, kteří jsou již značně unavení. Vláda se proto zatím soustředila jen na schvalování 35 zákonů. Místo důležitých kroků v reforě zdravotnictví a na pracovním trhu se zatím zmohla jen na vytvoření pracovních skupin a při komunikaci s občany začíná používat nové ptydepe: místo reforem hovoří o modernizaci sociálního bezpečnostního systému a místo o boji s nezaměstnaností používá termín optimalizace základního zabezpečení nezaměstnaných.

Der Spiegel napsal: "Angela Merkelová sice stojí v čele takzvané velké koalice, ale ve skutečnosti je kancléřkou jen velmi omezených možností". Důsledek: pohyb je jen simulován, což se sice publiku líbí, ale hospodářství začne zase zřejmě po čase stagnovat. Německo začne za prudce se rozvíjejícím světem zaostávat.

Spustit audio