Stephen Hawking: I když je život obtížný, vždy jde udělat něco pozitivního

26. únor 2015

Tento týden má v českých kinech premiéru film Teorie všeho o výjimečném životě Stephena Hawkinga, nejznámějšího teoretického vědce.

Stephen Hawking se od roku 1968 může pohybovat jen za pomoci elektrického vozíčku a od roku 1985 se svým okolím komunikuje přes speciální počítač. I přes jeho vážné fyzické oněmocnění se mu podařilo přispět významnými objevy v oborech kosmologie a kvantové gravitace.

„Je řada lidí, kteří toho ve fyzice udělali víc, ale on je obdivuhodný, vzhledem k tomu, v jaké situaci se nacházel celý život,“ říká profesor Jiří Bičák, teoretický fyzik, který měl možnost se se Stephenem Hawkingem několikrát osobně setkat.

Popisuje ho jako člověka, který má smysl pro humor, zaujímá jasná stanoviska ve vědě, ale zároveň si velice užívá svou popularitu.

Poprvé se spolu setkali už v roce 1968, kdy Stephen Hawking přišel na jeho přednášku v Londýně. „Vždycky se řídil tím, že člověk se má dívat nahoru na hvězdy a ne dolu, na svoje nohy," dodává profesor Bičák.

Byl také jedním z hostů na oslavě Hawkingových 70. narozenin. Podle profesora Bičáka tu měl oslavenec pro přítomné poselství: „Jakkoliv může být život obtížný, vždycky lze udělat něco pozitivního“.

autoři: Jana Tupá , bum
Spustit audio