Stejná situace, jen jiní lidé, komentuje demisi vlády italský novinář

21. srpen 2019

Italský premiér Giuseppe Conte v úterý večer předal svou demisi do rukou prezidenta Sergia Mattarelly. Podle italského novináře, který žije v Česku Andrease Pieralliho, se tak jen opakuje už dobře známý scénář.

Čtěte také

Odcházející premiér Conte, který není členem žádné politické strany. Ve svém úterním projevu v Senátu ostře zkritizoval šéfa koaliční a protiimigrační Ligy Mattea Salviniho. Obvinil ho z nezodpovědnosti i z toho, že osobní a stranické zájmy nadřazuje zájmům země.

Byl to právě Matteo Salvini, kdo před dvěma týdny oznámil úmysl odejít z vládní koalice. V té byla jeho Liga společně s Hnutím pěti hvězd.

„Já bych řekl, že je to docela standardní situace. Jak velká bude tato krize, uvidíme až při schvalování rozpočtu,“ říká v rozhovoru Českého rozhlasu Plus novinář Pieralli.

Předčasné volby

Protiimigrační Liga by, podle posledních průzkumů volebních preferencí mezi Italy, mohla ve volbách získat až 36 %. Salvini by proto rád viděl předčasné volby co nejdříve. Stále ještě koaliční a vládní Hnutí pěti hvězd, stejně jako opoziční socialisté Demokratická strana, jsou však proti.

Čtěte také

„Hnutí pěti hvězd se teď pokouší najít společnou řeč s Demokratickou stranou (DM). To je něco nového a nečekaného. Právě nechuť vůči ní přitom byla jedním z důvodů, které vynesly obě vládní strany do vysoké politiky,“ připomíná italský novinář.

„Především bývalému premiérovi Matteo Renzimu (DM) velká část Itálie přičítá všechny neduhy a problémy posledních 10 až 15 let. Jeho případná aktivní role při vyjednávání by tak mohla celé spolupráci zabránit.“

Politika nenávisti

Salvini tak teď čelí kritice i z řad spolustraníků. „Jakmile se mu ale podaří postavit novou kampaň na ještě větší nenávisti proti Demokratické straně i proti Hnutí pěti hvězd, může být všechno jinak,“ odhaduje Pieralli.

„Salviniho politika vždy stavěla na vyvolání nenávisti vůči společnému nepříteli. A pokud by obě strany začaly spolupracovat, má před sebou skvělý terč,“ předpovídá případnou Salviniho předvolební taktiku Andreas Pieralli.

Víc si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru. 

autoři: Renata Kropáčková , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související