Adam Černý: Salviniho Liga má k Moskvě blíže, než se tušilo

12. červenec 2019
Matteo Salvini

Na jaře ještě vážnému podezření, o kterém v březnu psal italský týdeník L´Espresso, scházel nezpochybnitelný důkaz. Tento týden se sice ještě neobjevila takříkajíc kouřící zbraň, zato však alespoň její zvukový záznam.

Americký zpravodajský server Buzzfeed podpořil tajně pořízenou nahrávkou svou informaci o rozhovorech blízkého spolupracovníka italského vicepremiéra Mattea Salviniho, jak za loňské říjnové návštěvy v Moskvě vyjednává o finanční pomoci z Ruska Salviniho straně Liga. Mezi třemi italskými hlasy lze identifikovat jediný, a to Gianluky Savoiniho, bývalého mluvčího Ligy, která nyní spolu s Hnutím pěti hvězd tvoří vládní koalici v Římě.

Putin není příznivec krajní pravice, jen chce zničit liberální světový řád, míní Beršidskij

Vladimir Putin

Vladimir Putin nedávno v novinovém rozhovoru prohlásil, že liberalismus je zastaralý, a proto se stává překonaným. Slov ruského prezidenta si všímá komentátor agentury Bloomberg Leonid Beršidskij, který tvrdí, že Putinovy antiliberální postoje jsou součástí snahy zničit současný světový řád.

Dohadovaná finanční výpomoc pokrytá prodejem ropy za zvýhodněnou cenu měla mít hodnotu více než šedesáti miliónů dolarů a měla být využita před květnovými volbami do Evropského parlamentu, od nichž si Salviniho Liga slibovala vysoké vlastní zisky i možnost ustavit ve Štrasburku širokou alianci podobně smýšlejících stran.

Taková aliance by byla pro Moskvu zajímavá tím, že italská Liga nebo francouzské Národní sdružení Marine Le Penové mají úzké vazby na ruskou vládní stranu Jednotné Rusko a opakovaně kritizovaly západní sankce vyhlášené po ruské anexi Krymu.

Příliš úzké vazby

Na podezření o rozhovorech o utajeném a podle volebního zákona ilegálním financování kampaně před květnovými volbami do Evropského parlamentu reagovala opozice voláním po parlamentním vyšetřování vicepremiéra, který však stejně jako Savoini kategoricky popřel, že by jeho strana z Ruska dostala jediné euro či jediný rubl s tím, že o nelegálním zahraničním financování neexistuje jediný důkaz.

Robert Schuster: Kurzův vabank s předčasnými volbami

Strache se v tajně pořízeném rozhovoru vyznal ze sympatií k tomu, jak získal úplnou kontrolu nad státem Viktor Orbán v Maďarsku.

Od minulého víkendu mají Rakušané jednu jistotu: Kromě eurovoleb za několik dní budou letos volit ještě jednou, a to do celostátního parlamentu.

Silné výroky včetně hrozeb žalobou měly jedno hluché místo. Nezaznělo jasné a jednoznačné dementi inkriminované schůzky v moskevském hotelu Metropol loňského 18. října. Schůzku výslovně nepopřel ani sám Savoini. Plánovaná operace se tedy nemusela uskutečnit, což však nevylučuje, že byla plánována, což by samo o sobě bylo důvodem ke skandálu.

I když neexistují důkazy o nelegálním financování pravicově populistických stran v Evropě, zveřejněná nahrávka podporuje dosavadní informace o úzkých vazbách těchto stran na Moskvu a v minulosti se opakovaně potvrdily i informace o finanční podpoře, jak tomu bylo v případě Marine Le Penové, jejíž strana dostala půjčku devíti miliónů eur od dnes již zkrachovalé První česko-ruské banky.

Adam Černý

Letos na jaře zveřejnění videonahrávky rozhovorů šéfa rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho na španělské Ibize, kde se před domnělou dcerou ruského oligarchy rozpovídal o možnostech, jak v utajení ovlivnit volební kampaň, vedla k jeho demisi a k rozpadu vládní koalice.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.