Stěhování Národní galerie

26. březen 2013

Národní galerie nemá peníze na provoz stálých expozic ani na pořádání velkých krátkodobých výstav. Její vedení na to už několik let upozorňuje a teď se to rozhodlo řešit. Dočasně uzavřelo stálou expozici v paláci Kinských a plánuje další přesuny. Má velké stěhování sbírek smysl a jaké jsou další důvody akce, která podle původních představ vypadala skoro jako akce kulový blesk?

Národní galerie spravuje v Praze mnoho historických objektů - mimo už zmíněné budovy je to Valdštejnská jízdárna, Veletržní palác a také Klášter svaté Anežky.

I s jeho sbírkami středověkého umění mělo vedení smělé plány, ale překazily je nejasnosti kolem církevních restitucí.

Ve středověkých sbírkách Národní galerie je hodně církevních zápůjček a dokud se neujasní praktické dopady zmiňovaného zákona, Národní galerie s nimi nebude hýbat.
Současný šéf Národní galerie Vladimír Rösel plánoval velké stěhování sbírek do pěti let. Mluvil o tom prakticky od té doby, co se ujal funkce s tím, že chce, aby to nejlepší ze sbírek bylo soustředěno na jednom turisticky dostupném místě.

Národní galerie a plány na stěhování sbírek - to je téma i pro ředitele Ústavu dějin umění Akademie věd Vojtěcha Lahodu, který ovšem poukazuje asi nejpalčivější problém Národní galerie - příliš mnoho objektů.

Ministerstvo kultury ze záměru stěhovat sbírky s několikamiliardovou pojistnou hodnotou nadšené není. Nemá na to peníze. Jenom instalace nového zabezpečovacího zařízení, které musí být ušité na míru těm kterým exponátům a výstavním sálům, by vyšla na stovky milionů korun. A stejně tak se pozastavuje nad tím, že Národní galerie uzavřela stálou expozici v paláci Kinských. Řekla Českému rozhlasu v telefonickém rozhovoru mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková. Kdybychom parafrázovali její slova, tak dodáme, že jde sice o dočasnou uzavírku, ale expozice je velmi kvalitně a atraktivně vytvořená a vedení Národní galerie se mohlo nejdřív zamyslet nad tím, jak na ni upoutat pozornost návštěvníků a až potom ji uzavírat.

Navíc, ministerstvo připomíná, že ředitel Rösel oficiálně dislokaci sbírek s resortem kultury nekonzultoval a víc by celou záležitost mluvčí resortu nechtěla komentovat.

Tady je na místě asi poznámka, že v kuloárech se o odvolání ředitele Rösela mluví prakticky od prvních dní, co usedl do křesla šéfa Národní galerie, dovolíme si tedy řečnickou otázku na závěr - naznačuje tímto svým komentářem ministerstvo kultury, že je odvolání Vladimíra Rösla na spadnutí?

autor: Michaela Vetešková
Spustit audio