Starosta Prahy 6: Privatizovat vodu nebylo správné, strategické sítě by měly patřit státu

29. květen 2015

Do domů a bytů v pražských Dejvicích a Bubenči znovu proudí zdravotně nezávadná voda. Lidé ji nemohli pít od neděle kvůli kontaminaci bakteriemi a noroviry, které způsobují střevní chřipku.

Voda ale byla znečištěná nejméně od pátku. Pomoc lékařů muselo vyhledat 460 nemocných, kteří dostanou jako odškodnění 5 tisíc korun.

Další lidé své zdravotní potíže řešili doma bez pomoci lékařů.

„Budeme dále jednat s Pražskými vodovody a kanalizacemi o možnostech odškodnění jak občanů, kteří byli poškozeni, a to nejenom těch, kteří vyhledali lékařskou pomoc, ale i těm, kteří zůstali doma a prokazatelně nákazou trpěli, tak provozovatelů restauračních zařízení, kteří museli kvůli kalamitě omezit provoz,“ upřesňuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Na otázku, jestli bylo správné privatizovat vodu v Praze, starosta odpověděl: „To si nemyslím.“ Jednou by možná mohla vodovodní síť opět patřit městu:

„Budeme kontrolovat s paní primátorkou, jakým způsobem je napsána smlouva o provozování vodovodní sítě, jaké jsou možnosti její výpovědi. Případné navrácení této strategické soustavy do vlastnictví hlavního města Prahy by bylo až dalším krokem. Je to trošku předčasné, možná se to dostane na pořad dne taky.“

Kolář by rád, kdyby Praha měla akciový podíl ve společnosti provozující vodovody. Kalamita podle něj poukázala na to, že je chyba vzdávat se všech strategických sítí ve prospěch soukromých vlastníků.

„Ač jsem z konzervativní a pravicové strany, tak si myslím, že určité strategické věci by měly zůstat ve vlastnictví státu,“ dodává starosta Prahy 6.

Voda z vodovodu nebyla několik dní pitná kvůli vyšší koncentraci koliformní bakterie
autoři: mvo , bum
Spustit audio