Staronové sledování ledních medvědů

22. červen 2009

Kanadští vědci skloubili tradiční dovednosti Inuitů s molekulární genetikou a vytvořili systém, před kterým se lední medvědi jen tak neschovají.

Sledování populace ledních medvědů je v době klimatických změn čím dál důležitější. Dosavadní metody, pomocí kterých vědci medvědy v Arktidě sledují, jsou ale poměrně náročné. Lidé musí medvěda vypátrat pomocí vrtulníku, uspat a označkovat jej vysílačkou. Nový systém, který vymysleli biologové z kanadské Queen's University, by měl být jednodušší i levnější.

Úplnou novinkou jsou speciální pasti v podobě ohrad, ve kterých se skrývá množství potravy. Hrazení je vyrobeno tak, aby medvěda, který se dere za chutnou návnadou, připravilo o chumáč srsti. Vědcům stačí jednou za čas sesbírat "úlovky" a poslat je do genetické laboratoře. Výsledky analýzy DNA řeknou, kolik medvědů past navštívilo a jestli šlo o samce či samice.

Vědci využili také znalosti Inuitů, kteří podle stop ve sněhu dokážou určit nejen velikost medvěda, ale také jeho pohlaví a věk. Informace lovců doplňuje analýza digitálních fotografií stop a také analýza DNA získané z medvědího trusu. Ten zároveň vypovídá o tom, čím se lední medvědi živí.

Informace lovců doplňuje analýza DNA získané z medvědího trusu. Ten zároveň vypovídá o tom, čím se lední medvědi živí
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.