Sport jako nástroj propagandy funguje i dnes, tvrdí bývalý hokejový reprezentant Augusta

23. duben 2015

Rudá mašina vstupuje do českých kin. Celovečerní americko-ruský film, který má šanci získat Oscara, dokumentuje obrovské úspěchy sovětské hokejové školy, kde platilo heslo: Zbabělci hokej nehrají.

Snímek na příběhu slavného ruského hokejisty Vjačeslava Fetisova ukazuje politický rozměr hokeje v období studené války, kdy sport sloužil jako nástroj propagandy.

„Narodil jsem se v Sovětském svazu. Bylo to těžké. Voda netekla, záchod jsme neměli. Elektřina fungovala jednou týdně ve čtvrtek. Ale byl jsem šťastné dítě. Hrál jsem hokej!" říká ve filmu Vjačeslav Fetisov.

Byl součást asi nejúdernější hokejové pětky historie, do které ještě patřili hráči Kasatonov, Makarov, Larionov a Krutov.

„Byla to v té době v Evropě nejlepší pětka. Tím, že se pak v budoucnu jak Fetisov, tak Larjonov prosadili v NHL, patřili k nejlepším hráčům světa,“ myslí si bývalý hokejový reprezentant a trenér národního mužstva Josef Augusta.

Proti pětce hrál. Jak říká, tito hráči měli talent a navíc vydrželi tréninkový dril Viktora Tichonova.

A co si Josef Augusta myslí o propagandě a sportu?

„Já si myslím, že to funguje i teď. Přece jenom národy a státy, tím že mají vynikající sportovce v kolektivních i individuálních sportech, se ve světě velice dobře zviditelňují. Tam to bylo zvlášť, protože přece jenom ten svět byl rozdělený na Západ a Východ. Východ potřeboval propagandu, potřeboval se prezentovat,“ odpovídá hokejová legenda.

Na film Rudá mašina do kina půjde. „Určitě bych se na to rád šel podívat,“ těší se Josef Augusta.

autoři: mvo , bum
Spustit audio