Expert o patu v jednání o rozpočtu EU: Dovedu si představit ústupky, třeba že Unie přivře oči

25. listopad 2020
Evropa Plus

Jednání o víceletém rozpočtu Evropské unie a fondu obnovy je zablokované kvůli postoji Polska a Maďarska. Těm vadí, že čerpání peněz má být podmíněno dodržováním principů právního státu. „Je možné, že když státy nebudou provokovat, tak nad porušováním Unie přivře oči,“ říká Vít Havelka z Institutu Europeum a Katedry evropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

O tom, že by za porušení vlády práva měly následovat finanční sankce, by členské státy hlasovaly kvalifikovanou většinou. Nejprve by Evropská komise posoudila dodržování vlády práva a o konkrétních sankcích by měly rozhodnout členské státy. Návrh ale neurčuje, v jakých konkrétních případech by k hlasování mohlo dojít.

Čtěte také

„Pro Polsko a Maďarko je politicky neprůchodné, aby záchranný fond EU zablokovaly. Nedovedu si představit, že by na svých pozicích vytrvaly. Jde jen o krátkodobý postoj během vyjednávání,“ říká v pořadu Evropa Plus Havelka.

Očekává proto, že se shoda najde nad některými ústupky ze strany západoevropských zemí.

„Umím si představit, že dojde k nějakým změnám v tom, jak je teď návrh napsaný. Postupně do něj totiž přibyla spousta podrobností o tom, jak by měl být spuštěn ten mechanismus, o který se vede spor – kdo se musí k tomu vyjádřit a v jakých lhůtách. Třeba ty lhůty by se daly prodloužit. Návrh by se taky mohl vrátit k původní verzi, která byla zaměřena čistě na finanční procesy,“ předpokládá Havelka.

Čtěte také

Další ústupek si dokáže Havelka představit v podobě jistého přivírání očí: „Když nebude stát porušovat principy demokracie a právního státu příliš okatě.“ A naopak, pokud by státy narušovaly spolupráci v Evropě, mohla by být podle Havelky větší politická vůle mechanismus o podmíněnosti čerpání evropských peněz aktivovat.

„Čas pro to, abychom schválili víceletý finanční rámec i fond obnovy, se nachyluje. Plán byl takový, že by peníze byly k dispozici od začátku roku 2021. Je konec listopadu a jednání nespějí ke konci. Je to trochu válka nervů,“ dodává Havelka.

Jak přesně má být rozdělování evropských peněz kontrolováno a jak funguje podmínka pro čerpání dotací? Co konkrétně vadí Polsku a Maďarsku? Co se stane, když se nepodaří balíčky schválit včas? Odpověď nabízí Evropa Plus Viktora Daňka.

autor: Viktor Daněk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.