Spor o Peroutku trvá už čtyři roky. Zeman z něj mohl elegantně vyjít, říká odborník

28. leden 2019

U čtvrtým rokem se táhne spor o článek s titulkem Hitler je gentleman, o kterém prezident Miloš Zeman tvrdí, že ho napsal novinář Ferdinand Peroutka. Odborníkům se ale text údajně umístěný „vlevo dole“ v časopise Přítomnost dodnes nepodařilo najít.

Let My People Live, konference, Miloš Zeman

„Už v den, kdy to prezident pověděl, tak Martin Groman, což je asi největší specialista na Peroutku u nás, tvrdil, že ten článek neexistuje. Historici pak zkoumali vydání Přítomnosti a nic takového tam není. Ten článek se nemohl ztratit ze světa,“ přibližuje historik médií Petr Bednařík z FSV UK.

Zeman podle něj mohl z celé kauzy elegantně vyjít, pokud by uznal, že se spletl a článek neexistuje – ale že o době druhé republiky je dobré diskutovat, protože tehdy mizely demokratické principy a vzedmula se silná vlna antisemitismu.

Byla to komplikovaná doba. Už v říjnu 1938 najdete projevy nenávisti mezi advokáty, lékaři, umělci. Různé organizace začaly vylučovat židovské členy.
Petr Bednařík

Dokument, který překvapil i tvůrce. Co nového zjistili o Ferdinandu Peroutkovi?

Ferdinand Peroutka

Martin Groman a Tomáš Černý měli natočit čtyřicetiminutový dokument o Ferdinandu Peroutkovi. Ten se ale krátké stopáži pomyslně bránil – svým pestrým a dlouhým osudem, svými názory, které bylo potřeba zmínit, novými archivními nálezy, které stály za zastavení. Dokument měl rázem hodinu.

Pokud jde o fascinaci intelektuálů nacismem, Bednařík připouští, že někteří pravicoví novináři během druhé republiky hledali možný vzor v Německu. „Ale spojovat Ferdinanda Peroutku, že by byl obdivovatelem Hitlera, tak to opravdu není namístě,“ zdůrazňuje.

„V pomnichovské době Peroutka publikoval řadu různých článků. U některých se může o jejich obsahu diskutovat, ale spíše z hlediska kontextu doby. Například se zabýval tím, zda je Československo schopné se nadále starat o uprchlíky z Německa a Rakouska a jak má stát dále fungovat,“ dodává Bednařík.

Soudy o Peroutku

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se kvůli prezidentovým slovům z 27. ledna 2015 obrátila na soud, který o rok později rozhodl, že se prezidentská kancelář musí za výrok omluvit.

Odvolací soud ale následně rozsah omluvy upravil a Nejvyšší soud verdikt na základě dovolání zrušil úplně. Věc se proto vrátila obvodnímu soudu pro Prahu 1, který bude rozhodovat, zda prezident může vystupovat jako vedlejší účastník řízení.

Teprve potom budou moct soudy znovu posuzovat, jestli se stát za Zemanova slova o autorství článku a úvahy o fascinaci intelektuálů nacismem musí omlouvat, nebo ne.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související