Spojené státy hlásí vyšší počet hospitalizací dětí s omikronem

28. leden 2022

Spojené státy teď hlásí vyšší počet hospitalizací dětí, což podle odborníků může souviset mimo jiné s tím, že se omikron víc drží v horních cestách dýchacích, které jsou u dětí užší a méně vyvinuté. Americký server Scientific American s odvoláním na data Centra pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že dětí mladších pěti let, které se nemohou očkovat, je v USA teď hospitalizováno několikanásobně víc než v předchozích vlnách.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

„Omikron je tak neuvěřitelně nakažlivý. Za 35 let práce specialisty na infekce jsem nic podobného neviděl. Může, ale nemusí být mírnější než delta. Myslím, že se to teprve uvidí,“ říká americký pediatr Mark Kline.

„Utěšovali jsme se prohlášeními mnoha odborníků, že to tak je, ale stále vidíme spoustu dětí, které leží v nemocnici. I dnes mám v naší dětské nemocnici v New Orleans, několik dětí na jednotce intenzivní péče,“ popisuje pediatr.

Čtěte také

„Možná je to celkově mírnější. Možná, že podíl dětí, které vyžadují hospitalizaci bude menší, ale vzhledem k tomu, že v současnosti probíhá tolik komunitních přenosů omikronu, tak se nakazí i hodně dětí. A i malý podíl znamená, že mnohé děti skončí v nemocnici,“ dodává v podcastu americké Johns Hopkins University School of Public Health s tím, že děti a mladiství patří v USA k nejméně proočkovaným skupinám obyvatelstva a covid v jejich případě mnozí neprávem podceňují.

Dětí hospitalizovaných kvůli covidu přibývá v posledních týdnech i v Česku, což potvrzuje místopředseda České pediatrické společnosti René Hrdlička:

„Jejich stavy naštěstí nejsou obvykle kritické a vyžadují několikadenní hospitalizaci s dobrou prognózou. Ale dřív jsme tady děti neměli, s variantou omikron se s nimi setkáváme. Za posledních 14 dní máme, dejme tomu, deset dětí, které kvůli covidu vyžadují specializovanou péči. V předcházející vlně jsme neměli žádné dítě, nebo jedno,“ popisuje pediatr. 

WHO varuje před úmyslnou infekcí

Velký průzkum britských vědců z Imperial College London tento týden také v Anglii potvrdil vysoký počet reinfekcí, respektive, že velká část lidí nakažených omikronem už předtím covid prodělala.

Čtěte také

A vedle rizik těžšího průběhu nezapomínejme i na problém postcovidových dlouhodobých zdravotních problémů, kterým lékaři zatím příliš nerozumí. 

„Před omikronem existovaly odhady, že jeden z desíti jedinců má po prodělání nemoci dlouhodobé následky, například omezenou schopnost chodit po schodech. Známe tolik příběhů fyzicky velmi zdatných lidí, kteří pak nemohou cvičit, a nevíme, jak to omikron změní,“ říká technická vedoucí Světové zdravotnické organizace (WHO) a americká epidemioložka Maria Van Kerkhoveová.

„I proto se, prosím, úmyslně nevystavujte tomuto viru. Slyšeli jsme několik velmi znepokojivých příběhů o pořádání večírků, kde se lidé scházeli a úmyslně se infikovali. Prosím, nedělejte to, není to bezpečné,“ varovala lékařka WHO tento týden na tiskové konferenci.

Zdá se, že s omikronem je spojeno menší riziko závažného průběhu nemoci. Otázkou je, jaký podíl na tom mají vlastnosti varianty a jaký čím dal vyšší proočkovanost populací i imunita získaná předchozí nákazou.

Omikron ve srovnání s předchozími variantami méně napadá plicní buňky a víc se drží v horních dýchacích cestách, což už potvrdily i studie na zvířatech.

Menší počet infikovaných plicních buněk může znamenat mírnější průběh onemocnění. Ale nenechme se mýlit, protože i v případě omikronu řada lidí končí v nemocnici a také umírá.

Omikron ještě není konec

Odborníci tak stále radí omikron nepodceňovat, nechat se očkovat, vyhýbat se davům a nosit roušky či respirátory, tak aby se snížilo riziko, že nakazíme sebe, nebo někoho jiného a zvýšíme zatížení nemocnic a zdravotníků.

Čtěte také

Odpovědné chování populace ve výsledku snižuje prostor viru pro další mutování. To je důležité, protože koronavirus se svém vývoji rozhodně nezastavil a nikde není psáno, že teď už budou jeho varianty vyvolávat čím dál mírnější onemocnění.

Jak tento týden poznamenal regionální šéf WHO pro Evropu Hans Henri P. Kluge přesně dva roky potom, co se koronovirus začal šířit Evropou: „Omikron sice posílil naději, že se věci vrátí do normálu. Pandemie jednou určitě skončí, ale teď ještě není čas polevit v úsilí.“

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravil Štěpán Sedláček. Dotazy můžete stále posílat na e-mailovou adresu covid@rozhlas.cz.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související